VOETBALGELD – Roger Lambrecht verkoopt “zijn” Sporting Lokeren met zwaar verlies aan Louis De Vries

Roger Lambrecht

Het moet met pijn in het hart zijn, maar vooral met een gat in zijn portefeuille dat de ondernemer Roger Lambrecht zijn voetbalploeg Sporting Lokeren heeft verkocht aan spelersmakelaar Louis De Vries. Om die verkoop te regelen moest Lambrecht eerst het volledig kapitaal van zijn voetbalvennootschap, goed voor 6,1 miljoen euro, gebruiken om het overgedragen verlies van 10,6 miljoen euro gedeeltelijk weg te werken. Daarna zette hij 8,9 miljoen euro uitstaande leningen aan de voetbalploeg om in vers kapitaal. Om dan de aandelen van de ploeg te verkopen aan Louis De Vries voor 8 miljoen euro. 4,5 miljoen van dat bedrag is verpakt in een openstaande lening van Lambrecht aan Lokeren. De Vries mag de aandelen van Sporting Lokeren niet doorverkopen zolang die 4,5 miljoen euro niet is afbetaald.

Roger Lambrecht leidde Lokeren jarenlang op geheel eigenzinnige wijze. Het laatste voorbije seizoen was er net één te veel. De ploeg degradeerde naar tweede klasse 1B. Het verlies dat jaar bedroeg 5 miljoen euro. En tot overmaat van ramp trok de bedrijfsrevisor nog eens 5 miljoen euro op de balans van Lokeren in twijfel. De 88-jarige Lambrecht besloot er een punt achter te zetten. Hij plaatste Lokeren in de etalage en hing er een prijsetiket aan van 20 miljoen euro. Dat lukte echter niet. Het werden dus solden voor 12 miljoen euro. Maar ook dat ging niet door. De 72-jarige Louis De Vries is nu de nieuwe eigenaar. 4,5 miljoen euro van de verkoopsom is verpakt als een lening van de vennootschap Lambefimmo van Roger Lambrechts. Zolang die lening niet is afbetaald mag De Vries maximaal 20 % van de aandelen van de ploeg doorverkopen. Dat moet dan gebeuren aan een aantal investeerders die ook bestuurder zijn geworden van de vennootschap. Het gaat onder meer om de sportief manager van Lokeren Eric Verhoeven, de Nederlandse gewezen private bankier Eugène van Koppen en de vastgoedinvesteerder Joris Van Thillo, oom van persmagnaat Christian Van Thillo

Nog opmerkelijk, van de zes bestuurders van Lokeren woont er slechts één in België, Eric Verhoeven. Louis De Vries en zijn echtgenote wonen in Spanje. Van Koppen en Van Thillo resideren in Monaco. En de laatste bestuurder, Wilhelmus Janssen, woont in Amsterdam.