Familie Lambrecht [666]

Roger Lambrecht

Vermogen € 24 024 000
Gekend als Lambrecht Nummer 1, Q Team, Speedy
Activiteit Verkoop van autobanden
Inplanting Lokeren
Huidige positie 666


Roger Lambrecht, geboren in 1931, wordt na de Tweede Wereldoorlog even beroepsmilitair om daarna te gaan werken in de haven van Antwerpen. Tijdens een partijtje voetbal verzwikt hij zijn voet en moet hij thuisblijven. In de krant leest hij dat de Franse autobandenfabrikant Michelin een vertegenwoordiger zoekt voor Vlaanderen. Hij gaat er op af en krijgt de job. Later zal hij dat de belangrijkste wending in zijn carrière noemen. Bij Michelin leert hij wat autobanden precies zijn en welke antwoorden er zijn op vragen over autobanden. Wanneer Michelin in de jaren ’60 beslist niet langer zelf rechtstreeks banden te verkopen, gaat Lambrecht van start met zijn eerste eigen bandencentrale. Het verhaal van de selfmade man die zijn eigen bedrijf uit de grond stampt, is geboren.

Lambrecht opent het ene verkooppunt na het andere, al dan niet via samenwerkingsakkoorden, en dat onder de veelzeggende naam Lambrecht Nummer 1. In 2000 gaat Lambrecht samen met het familiaal bedrijf VP Banden. Beide zijn ze ruim dertig jaar actief, en tellen ze meer dan dertig verkooppunten. Ze delen ook dezelfde aanpak: een service voor personenwagens van alle klassen met speciale diensten voor vrachtwagens. De strategische alliantie is de aanzet tot een snelle groei onder de nieuwe naam Q Team. In 2004 neemt Q Team het failliete Speedy over en heropent 9 servicepunten. De naam Speedy blijft bestaan. Drie jaar later sluit Q Team een deal met de familie Vandeckerkhove voor een samenwerkening. Vandeckerkhove voegt zijn 16 verkooppunten toe aan het bestaande netwerk. Een jaar later zet Q Team de expansie van haar netwerk voort en sluit het een overeenkomst met Vulco voor de overname van twee verkooppunten in Wallonië: Erpent (Namen) en Grâce-Hollogne (Luik).

Bij het grote publiek wordt Roger Lambrecht vooral bekend als voorzitter en eigenaar van de eerste klasse voetbalploeg Lokeren. Lambrecht voert er een eigengereid beleid dat de ploeg met ups en downs in eerste klasse houdt. “Het is mijn grote passie, zegt hij daarover. Sporting Lokeren kan zich economisch niet redden en ik verstrek jaarlijks een ‘kostenloze lening’. Dat bedrag verschilt per seizoen, afhankelijk van de prestaties, ambities en verkoop van spelers. Als er een speler vertrekt, dan zal de opbrengst eerst gebruikt worden om mijn bedrijf terug te betalen. De club heeft geen schulden, behalve bij mij.”

Ondertussen zijn de kinderen van Lambrecht aandeelhouder geworden van het bedrijf. Lambrecht zelf houdt er nu een minder bekend hobby op na: kunst. “In 30 jaar tijd heb ik een aardige verzameling opgebouwd, aldus Roger Lambrecht. Het is allemaal begonnen met Constant Permeke. Als ik het werk graag zie en de prijs is goed, dan koop ik het, maar kunst is voor mij geen investering. Ik heb er ook geen geld aan verloren, hé, want ik vraag mij altijd af: kan die prijs stijgen?”