Familie Kumpen [671]

Paul Kumpen

Vermogen € 22 792 000
Gekend als Kumpen
Activiteit Bouwbedrijf
Inplanting
Huidige positie 671


Constant Kumpen begon in 1945 met een draineerbuizenfabriek in het Limburgse Wijer. Niet veel later vestigde Constant Kumpen zich samen met zijn broer Emiel als handelaar in bouwmaterialen. Na de oorlog werden veel opruimingswerken uitgevoerd, waardoor de activiteit van wegenbouw ontstond. De onderneming kende een sterke expansie en vulde haar activiteiten aan met riolerings- en grondwerken.

In 1973 begint Paul Kumpen, zoon van Constant, in het bedrijf te werken. Precies één dag later overlijdt vader Constant als gevolg van een hartaanval. De jonge Paul Kumpen overleeft samen met het bedrijf het drama dankzij de inzet van het personeel en oom Emiel.

In 1983 breidt Kumpen haar activiteiten verder uit met algemene bouwwerken. Later volgen ook werken op het gebied van burgerlijke bouwkunde. Naast de traditionele bouwactiviteiten wordt in 1978 K-Boringen opgericht, dat zich specialiseert in ondergrondse buisdoorpersingen of microtunnelling, in binnen- en buitenland. De activiteit renovatietechnieken wordt in 1986 boven de doopvont gehouden.

In 1995 start Kumpen met eigen vastgoedontwikkelingen. Niet veel later in 1996 worden de eerste stappen op de Waalse markt gezet.

In 2002 neemt de wegenbouwer Aswebo een participatie van 50 procent in het bedrijf. 2006 is het geboortejaar van de eerste grote PPP of publiek-private samenwerking. Aswebo werd in 2011 overgenomen door Willemen Groep. Vandaag met meer dan 2.200 medewerkers en een jaarlijkse omzet van 680 miljoen euro de grootste familiale bouwgroep in België. In 2014 opende Kumpen de nieuwe kantoren van de regionale zetel in Wallonië (Fleurus).

Geen van de vier kinderen van Paul heeft interesse om hem op te volgen. Oliver en Christopher zijn actief in vastgoed. Dochter Nina is advocate. Anthony is autoracer. Net als zijn vader heeft die een passie voor auto’s. Zo was Paul Kumpen ook bestuurder bij Terlaemen, de uitbater van het circuit van Zolder. Anthony ging aan de slag bij Ridley, de grootse Belgische fietsenproducent. Paul Kumpen was er tot 2013 de businessangel. In oktober 2015 werd Paul Kumpen verkozen tot voorzitter van de werkgeversfederatie Voka.