Familie Nico Daenens [668]

Vermogen € 23 117 000
Gekend als Dienstenaanhuis en Makkie
Activiteit Dienstencheques
Inplanting Brugge
Huidige positie 668


In september 2004 ging Nico Daenens van start met het dienstenchequebedrijf Dienstenaanhuis. 2004 was ook het jaar waarin de overheid het systeem van de dienstencheque introduceerde om het zwart werk uit de poetssector te bannen. Dienstenaanhuis groeide snel. Door de professionalisering in de sector en de veranderende economische omstandigheden kwamen vanaf 2007 heel wat dienstenchequebedrijven in de problemen. Dienstenaanhuis had deze evolutie voorzien en volop geïnvesteerd in medewerkers én ICT. In 2009 werd Group Daenens opgericht.

Dienstenaanhuis nam een hele reeks bedrijven over en slaagde erin de tewerkstelling te vrijwaren en de nieuwe medewerkers goed te integreren. Dat zorgde voor een ongeziene groei. Einde 2011 telde Dienstenaanhuis bijna 1.000 werknemers. In dat jaar werd Dienstenaanhuis in het Europees parlement gelauwerd met zijn 35ste plaats in de Europe’s 500 Job Creating Companies van familiale groeibedrijven, als hoogst gerangschikte Belgische onderneming.

In 2013 heeft Dienstenaanhuis de activiteiten en de medewerkers overgenomen van het noodlijdende PWA van het OCMW van Ingelmunster. Andere geslaagde overnames waren onder meer het PWA/DCi Izegem (2014) en het PWA/DCO in Nevele (2015). Ook in 2014 werd Makkie overgenomen, een van de grootste dienstenchequebedrijven van West-Vlaanderen. Met zijn meer dan 900 huishoudhulpen behoudt Makkie zijn zelfstandige status binnen Group Daenens. Daarnaast volgden een aantal kleinere overnames. Ondertussen zijn de eerste stappen gezet in Brussel en Franstalig België met de overname van DecaClean.

In 2018 volgde de overname van Greenhouse en een jaar later kwam de dienstencheque afdeling van Adecco bij de groep. Met zijn cluster van bedrijven, die nu al ruim 12.000 medewerkers telt, is Daenens een van de grootste Belgische spelers in huishoudhulp via dienstencheques. Zijn bedrijven zijn samen goed voor bijna een kwart miljard euro omzet.

Anderzijds is de Bruggeling ook actief als investeerder. Samen met enkele stille vennoten is hij de eigenaar van de topspeler Plus Home Services, het Brusselse No Dust en de Waalse MyEco Services en Nettoie Entretien Tout (gegroepeerd onder TS Wallonië). Daenens heeft ook 20 procent in Secopass uit het Waalse Beloeil.