Familie Brantegem [659]

Vermogen € 24 852 000
Gekend als Sobradis
Activiteit Holding
Inplanting Wetteren
Tendens Neutraal
Huidige positie 659


De schoenendistributeur Brantano ging jarenlang door als een schoolvoorbeeld van een goed geleide groep. Dat moest vooral blijken uit de groeicijfers die het bedrijf kon voorleggen, en dat in een markt die onder forse neerwaartse druk staat. In 1997 haalde Brantano een omzet van minder dan 10 miljoen euro. Die verkoop werd gerealiseerd in 105 winkels. Drie jaar later telde de groep 200 verkooppunten en een omzet boven de 20 miljoen euro.

De wortels van Brantano gaan terug tot 1953, het jaar waarin André Brantegem samen met zijn broer in het Oost-Vlaamse Lede een klein schoenenfabriekje opstartte. In 1965 wordt die fabriek ontmanteld en geheel omgebouwd tot een grote schoenwinkel. In 1977 treedt de tweede generatie aan in het bedrijf. In de periode 1980 tot 1989 gaan slechts 20 nieuwe winkels openen. De grote doorbraak komt er in de jaren negentig. In de zomer van 1997 trok Brantano onder impuls van Joris Brantegem, zoon van André, naar de Brusselse beurs. Dat leverde de familie Brantegem bijna 6 miljoen euro op.

Joris Brantegem staat sinds zijn veertiende op de schoenwinkelvloer. Het gezonde boerenverstand en het commerciële inzicht primeerden. Want de middelbare studies werden slechts aangevuld met enkele managementcursussen. Met Brantano ontpopte hij zich tot een van de Vlaamse captains of industry. Zijn koosnaampjes waren ‘de man met het buikgevoel’, ‘de visionair’. In 2008 verkocht Brantegem zijn bedrijf aan het Nederlandse Macintosch. Het leverde hem opnieuw ongeveer 25 miljoen euro op. De middelen kwamen terecht in zijn holding Sobradis en daarmee investeert Brantegem in nieuwe, soms risicovolle, ondernemingen. Zijn meest bekende overname is ongetwijfeld die van de fietsenfabriek van Eddy Merckx. Die laatste verkocht zijn bedrijf in 2008 aan Joris Brantegem; maar wel inclusief de miljoenen verliezen. Brantegem kon het financiële bloeden niet stelpen en verkocht het bedrijf op zijn beurt aan de holding Diepensteyn van Jan Toye. Die zal het merk Eddy Merckx ultiem verkopen aan Jochim Aertsn, eigenaar van de  Ridley racefiesten.