Familie Feryn [657]

Pascal Feryn (Foto: Belga)

Vermogen € 25 155 000
Gekend als Feryn
Activiteit Plaatsing van garagepoorten
Inplanting Kapelle-op-den-Bos
Huidige positie 657


In 1969 richtte Willy Feryn samen met zijn echtgenote Dinny Houben de firma Feryn op in Kaplle-op-den-Bos. Er werd gestart met de plaatsing van garagepoorten. Hoewel kleinschalig begonnen, groeide hun zaak op korte tijd snel uit. In 1979 werd een eerste grote toonzaal en opslagruimte gebouwd. In 1990 werd de opslagruimte verdubbeld en werden er nieuwe bureelruimten bijgebouwd. Het bedrijf bleef groeien en in 2002 werd er een tweede vestiging geopend langs de autosnelweg A12 te Puurs. Nu, 50 jaar later, werken Willy en Dinny nog dagelijks actief mee. In 1990 kwamen de kinderen Pascal en Tania de zaak vervoegen. Sinds kort zijn de eerste twee kleinkinderen Cedric en Nicola in de zaak gekomen. In 2020 werd gestart met een nieuwe activiteit: de verkoop en plaatsing van prefab garageboxen, van funderingswerken tot plaatsing.

In 2005 kwam Pascal Feryn in een kleine mediastorm terecht nadat hij had gezegd dat hij geen Marokkanen in dienst zou nemen voor de montage van garagepoorten. De hele zaak eindigde voor de rechtbank. “Hoe meer ik zeg, hoe slechter dat voor mij uitdraait.” reageerde Feryn. “Ik kan wel zeggen dat men hier van een mug een olifant maakt, en van een olifant dan weer een mammoet. Wij hebben negen allochtone werknemers in ons bedrijf, zo’n twintig procent. Is dat racistisch? Hoe het nu verder moet, weet ik niet en ook op de vraag of we ons aanwervingsbeleid zullen veranderen, geef ik geen antwoord. Dan verwijs ik u door naar mijn advocaat.” Volgens die advocaat waren de uitspraken van zijn cliënt uit hun kontekst waren gerukt. “Als er mensen niet worden aangenomen omwille van hun afkomst is dat racisme en als een werkgever expliciet zegt dat hij niemand aanneemt omwille van zijn afkomst, is dat ook racisme. Maar dat is niet het geval in deze zaak. De heer Feryn heeft enkel gesteld dat er een probleem was. Met name dat zijn klanten liever geen Marokkanen op hun domein hebben om een garagepoort te installeren en dat hij daarom voor de job van monteur geen allochtonen aanneemt. Voor andere functies werken er wel allochtonen in het bedrijf. Het bedrijf komt hier dus enkel tegemoet aan de wensen van de klant.»

Minder controversieel is de ambitie die Pascal Feryn al jarenlang koestert in de autosport. Zo richtte hij zijn eigen rally team op om deel te nemen aan de Dakar. Media figuur Koen Wauters was daarbij zijn vaste compagnon. In 2016 verloor Feryn zijn 23-jarige zoon Maxim. De jongeman verongelukte tijdens een testrit met een BMW i8. Wanneer zijn vader samen met Koen Wauters in 2021 deelnam aan de Classic Dakar in Saoudi-Arabië was dat ook een eerbetoon aan zijn overleden zoon. “Was dat ongeval niet gebeurd, dan had Maxim jaren geleden al deelgenomen aan de Dakar”, zo zegt Pascal Feryn. “Nu hij het niet meer kan doen, willen wij het doen voor hem. Koen, Cédric, ikzelf en de rest van het team willen het doen als een soort van eerbetoon aan Maxim. Zijn naam staat ook op onze helmen.”