NIEUW – Belastingen drukken de winstcijfers van Willemen

CEO Tom Willemen

De familiale bouwgroep Willemen, met hoofdzetel in Mechelen, boekte in 2018 een historisch omzetcijfer van 909 miljoen euro tegenover 800 miljoen het jaar daarvoor. Toch zet die groei zich niet door in de winstcijfers van de groep. De bedrijfswinst daalt van 25 naar 13,9 miljoen euro. De belastingdruk van 6 miljoen euro duwt de netto winst naar 1,4 miljoen euro tegenover 11,8 miljoen in 2017. Nog in 2018 vereenvoudigde de groep haar structuur tot twee entiteiten: het bouwbedrijf Willemen Construct en de wegenbouwer Willemen Infra. Er werken nu 2.300 mensen voor Willemen.

Voor Willemen Groep was 2018 een jaar van fusies. De grootste wijziging was de volledige integratie van Kumpen in de groep. Het bouwbedrijf Willemen General Contractor werd gefuseerd met de bouwafdeling van Kumpen terwijl de wegenbouwers Aswebo en Aannemingen Van Wellen samen gingen met de infra-afdeling van Kumpen. Zo ontstonden twee nieuwe fusiebedrijven: Willemen Construct en Willemen Infra. Beide fusies werden van kracht op 1 juli 2018. Willemen werkte belangrijke werven af, zowel in binnen- als buitenland. Wat dat laatste betreft, springt Marokko in het oog. Willemen noemt Marokko een land in volle ontwikkeling met een goede wegeninfrastructuur en hoogopgeleide ingenieurs. Het belangrijkste project van Willemen is een nieuwe containerterminal in de haven van Tanger. Deze terminal zal de eerste volledig geautomatiseerde containerterminal in Afrika zijn. Ook in het Groothertogdom Luxemburg is er sprake van een snelgroeiende  markt.

Een probleem bij Willemen is het funderingsbedrijf Franki dat eind 2018 aankeek tegen een verlies van 3,6 miljoen euro. Dat verlies werd ondertussen afgeboekt via een kapitaalvermindering van het bedrijf. In de kustgemeente Middelkerke zag de groep het bouwcontract voor een nieuwe casino verloren gaan door tussenkomst van de nieuwe burgemeester Jean-Marie Dedecker. Dat zou een operationeel verlies hebben meegebracht van 2,2 miljoen euro. Willemen noemt 2018 een overgangsjaar en stelt dat de bedrijfsresultaten van 2019 terug in lijn zullen liggen met de prestaties van voorgaande jaren. Willemen is één van de grootste onafhankelijke familiale bouwgroepen van het land.