VASTGOED – Matexi start project Saint-Joseph in Luik (en kijkt aan tegen een moeilijk jaar 2024)

De projectontwikkelaar Matexi, in handen van van de familie Hannecart-Vande Vyvere, maakt een start met de afbraak en heropbouw van het voormalige en nu leegstaande ziekenhuis Saint-Joseph in Luik. De site wordt omgevormd tot een nieuw woonproject met 180 appartementen en 16 eengezinswoningen, aangevuld met winkels, diensten en kantoren. Met dat doel werd de nieuwe vennootschap Saint-Joseph Properties opgericht. De projectontwikkelaar moet momenteel ook afrekenen met moeilijke tijden. Vorig jaar ging de verkoop opnieuw achteruit. Matexi verkocht in 2023 1.238 woningen, appartementen en bouwgronden, 6 procent minder dan in 2022 en het laagste aantal sinds 2014. Voor dit jaar merkt Matexi een “ernstige vertraging” van de markt. “De aanhoudende moeilijke marktomstandigheden, lange doorlooptijden voor vergunningen en de 15 procent hogere btw op stedelijke herontwikkelingsprojecten zullen het moeilijk maken om de tendens van de voorbije jaren vast te houden.”, zo leert persbericht. Matexi is met een balanstotaal van 1,13 miljard euro de grootste residentiële vastgoedpromotor van België. Het bedrijf ontwikkelt momenteel 511 projecten in België, Luxemburg en Polen.



Matexi, met hoofdzetel in het West-Vlaamse Waregem, moet in 2023 voor het tweede jaar op rij afrekenen met een stijgende rente en een vastgoedmarkt die stagneert of vertraagt. Het bedrijf boekte een omzet van 419 miljoen euro, 4 procent minder dan in 2022. “De stabiele resultaten laten zien dat Matexi stand wist te houden tijdens een stormachtig jaar binnen de vastgoedsector.”, aldus topman Gaëtan Hannecart in een persbericht. Zowel de winst als de omzet gingen omlaag. De bedrijfswinst daalde 15 procent tot 43,7 miljoen euro. De nettowinst bedroeg 16,5 miljoen euro, 43 procent minder dan in 2022. De mindere resultaten resulteerden eind vorig jaar tot het ontslag van Olivier Lambrecht als CEO. Daarop keerde voormalig CEO en familiaal referentieaandeelhouder Hannecart, gehuwd met , terug als uitvoerend voorzitter. (Lees verder onder de foto)

De wandplaat ‘Fontaine de la Samaritaine’ (Foto: rtbf)

Het project Saint-Jospeh in Luik sluit aan bij de renovatieplannen voor de Luikse binnenstad en de opwaardering van de buurt. Er komen verschillende terrassen op de site die zullen zorgen voor afwisseling in het landschap, en een netwerk van wandel- en fietspaden zal de buurt doorkruisen. De niveauverschillen worden ook gebruikt voor de semi-ondergrondse privéparking. Er komt een openbare tuin die overdag voor iedereen toegankelijk is, hangende tuinen tussen de gebouwen en gemeenschappelijke tuinen. En dat alles wordt aangevuld met groene gevels en groendaken. Er zullen ook grote bomen worden aangeplant op het privé- en openbaar domein. Het ontwerp sluit aan bij de ambitie van de stad Luik om het landschap te vergroenen.

Het voormalige woonzorgcentrum Saint-Charles de Borromée blijft behouden en wordt omgevormd tot kantoren of horeca, terwijl de kapel een gebedsplaats blijft. De ‘Fontaine de la Samaritaine’ is het laatste overgebleven spoor van de openbare waterputten die er waren voor de buurt op stromend water werd aangesloten. Het historisch patrimonium wordt bewaard en de wandplaat, met een gewelfde kranslijst en een bas-reliëf dat een vrouw voorstelt die water uitgiet, krijgt dan ook een centrale plek in het woonproject.