VOETBALGELD – Roger Vanden Stock speelt op de man, maar Coucke slaat terug

Zelfs mijn verleden is door de nieuwe eigenaar afgepakt. Alles van het oude Anderlecht moest weg, buiten, démission. Er was niets goeds meer aan de rijke historie van de club. Gevoelens van trots voelden bijna aan als schuld. Je gelooft eerst niet wat je overkomt, maar na een tijd ga je ook innerlijk afscheid nemen.” In een gesprek met DPG Media schiet oud Anderlecht eigenaar en voorzitter Roger Vanden Stock zijn opvolger Marc Coucke in het gezicht. Maar die slaat terug op zijn gekende manier, via twitter. “Zakken gevuld, lijken of belangenvermenging weggemoffeld en nu maar columns schrijven, interviews geven en geruchten/leugens verspreiden.” zo slingert Coucke Vanden Stock in het gezicht.Een nieuw conflict kon ook moeilijk uitblijven tussen beide mannen. Coucke dumpte de naam “Constant Vanden Stock stadion” en verving hem door de naam van zijn sponsor Lotto. Volgens Roger, zoon van Constant, is Coucke geen lang leven meer beschoren in het voetbal. “De jeugd van Anderlecht moet nog groeien. Over een paar jaar zijn zij volwaardige basisspelers met veel talent. Heeft Anderlecht, en met name Kompany, dat geduld?, vraagt hij zich af. Ik denk dat er een akkoord is tussen Kompany en Coucke. Als Vince erin slaagt Anderlecht weer aan het voetballen te krijgen, wordt hij de baas. Coucke zal dan stilletjes uit het voetbal verdwijnen. De toekomst van Anderlecht begint over twee, drie jaar. Ik spreek nu als supporter, maar heb nog wel de nodige twijfels. De vraag is ook of de supporters dat geduld kunnen opbrengen.”

De Vanden Stocks zijn bij Anderlecht een dynastie. Alleen de Constant Vanden Stock Foundation is overgebleven. Echtgenote Kiki en de dochters zijn daar nog nauw bij betrokken. Het is een stichting voor goede doelen. “Mijn dochter Claire zit ook nog in de raad van bestuur. Wat dat betekent? Niets. Er zijn nooit vergaderingen. Coucke bestuurt Anderlecht in zijn eentje. Zij wil in die raad blijven zitten ter ere van haar opa. Voor mij hoeft het niet. Ze hebben mijn vader ook geschrapt uit de naam van het stadion. Jij noemt dat nu pure treiterij, ik weet het niet. En eerlijk gezegd, het interesseert me niet meer. Ik word niet gelukkig van afrekeningen.”

Maar Marc Coucke laat dit incident niet zo maar voorbijgaan. Hij twittert: “Beste RSCA-fans, wees gerust dat we ons niet laten doen door alle negatieve krachten die de mooiste club van het land weer aanvallen. Zakken gevuld, lijken of belangenvermenging weggemoffeld en nu maar columns schrijven, interviews geven en geruchten/leugens verspreiden. Michaël, Vince en ik gaan onverdroten door om samen met jullie waardige mooie mauve tijden te creëren! Is het wij het tegen de rest van het land, het weze zo, maar we zijn met velen en de weg is de juiste. Dank voor alle steun, we are Anderlecht!!”