VOETBALGELD – Supporters en pers ruiken het bloed van Marc Coucke

Coucke buiten”, “Shame on you”, “Wij zijn geen FC De Kampioenen”. De harde supporterskern van Anderlecht troepte gisteren samen aan de poorten van hun club na de thuisnederlaag tegen Antwerp. Wat ze wilden was duidelijk, het vel van Marc Coucke. Maar die is op verlof in het buitenland. Algemeen manager Michaël Verschueren poogde dan maar de gemoederen te bedaren. Ondertussen spaart ook met name de Franstalige pers zijn kritiek op Coucke niet. De Brusselse ploeg dreigt nu voor het eerst in 55 jaar Europees voetbal mis te lopen. Wat is dat toch met succesvolle ondernemers die persé in voetbal willen investeren?0 op 9 haalde Anderlecht in zijn eerste drie play off wedstrijden. Daarmee staat het op een troosteloze vijfde plaats die geen uitzicht biedt op Europees voetbal. Het lijkt de negatieve bekroning van een bar slecht seizoen onder het beleid van de nieuwe eigenaar Marc Coucke. Ex-trainer Hein Vanhaezebrouck zag de bui blijkbaar hangen. Hij opende de voorbije week strategisch met een directe aanval op Coucke over niet nagekomen financiële afspraken. De man zelf is naar jaarlijks traditie met vrouw en dochters in het paasverlof op verlof vertrokken. Toch zal de kritiek niet aan hem voorbij gaan.

Door Anderlecht te kopen, dacht de excentrieke miljardair te investeren in de mooiste vitrine van de Belgische sport met een meerwaarde in perspectief.”, zo schrijft de Brusselse krant Le Soir. “Met een kazoe tussen de lippen en microfoon in de hand, deze geweldige volgeling van Breugheliaanse festivals heeft in feite zichzelf een podium aangeboden. Waar hij naar toe gaat omdat hij denkt dat hij binnen een paar maanden de identiteit van een seculiere club kan veranderen. Een club waarvan besluitvormers vaak hebben laten zien dat ze slechte keuzes in opportuniteiten kunnen omzetten. Door naar niemand te luisteren behalve naar zichzelf, zowel bij zijn interne herstructurering als bij zijn mercatos of bij de keuze van Fred Rutten, deed Marc Coucke het tegenovergestelde: hij zette opportuniteiten om in slechte keuzes.” (Lees verder onder de foto)

Aan de sfeer van sportieve fiasco’s van de laatste maanden wordt nu de sfeer van de zwanenzang van Coucke toegevoegd, schrijven de kranten van Sud Press, Coucke die nog een nieuweling is in het dagelijks leiden van een grote club maar die al specialist is in crisiscommunicatie.” Maar volgens Michaël Verschueren loopt het allemaal zo’n vaart niet. Enkele goede resultaten volstaan om de sfeer terug om te keren.

Ondertussen heeft ook de Nederlandse pers Anderlecht ontdekt, maar dan wel natuurlijk omdat Fred Rutten een landgenoot is die dreigt de boot in te gaan. “De vingers wijzen meer naar eigenaar/voorzitter Marc Coucke.” aldus de Nederlandse krant Trouw, “Coucke verdiende zijn geld met de verkoop van Omega Pharma en investeerde zijn centen daarna in de meest uiteenlopende projecten zoals horloges voor bejaarden, een koekjesfabriek en een dierentuin. Ja, en dus ook in een voetbalclub.” waarmee de toon is gezet. “Ach, het zal Ruttens tijd wel duren. Eerste keus was hij al niet, toch zette hij z’n handtekening onder een contract voor de rest van het seizoen. Of er een vervolg komt, is nog niet duidelijk, maar waarschijnlijk is het niet. In de coulissen schijnt de Deen Kasper Hjulmand zich al warm te lopen. Rouwig hoeft Rutten er niet om te zijn. Trainer zijn van Anderlecht was ooit een droombaan, vraag maar na bij Jan Boskamp en Arie Haan, dat is het allang niet meer.”