VOETBALGELD – Hein Vanhaezebrouck tackelt Marc Coucke

Hein Vanhaezebrouck in een interview met Sporza, frontaal tegen Marc Coucke.

Hein Vanhaezebrouck heeft een frontale aanval ingezet tegen RSC Anderlecht, de voetbalploeg waarvan hij tot eind vorig jaar trainer was. Daarbij speelt Vanhaezebrouck niet de bal maar wel de speler, in casu Anderlecht eigenaar en voorzitter Marc Coucke. “Als je ziet dat je voorzitter tijdens de rust komt zeggen dat ze dichter tegen hun man moeten spelen of meer in duel moeten gaan… dan zakt je broek af. Dat is onvoorstelbaar”, aldus Vanhaezebrouck. De inzet vormt, zoals steeds in het voetbal, geld. Volgens Vanhaezebrouck heeft Anderlecht zijn ontslagvergoeding van naar verluidt zo’n 1,5 miljoen euro nog steeds niet betaald.

Ik zag in de week nog een interview met een voorzitter die ze vergeleken met die van FC De Kampioenen, maar je verwacht niet dat zoiets bij Anderlecht gebeurt. Ik ben blij dat mijn assistenten mij rustig gehouden hebben, maar uiteindelijk is dit nefast naar je groep toe.” zo zegt Vanhaezebrouck aan verschillende media in een kleine media-offensief. De trainer heeft nog steeds Mogi Bayat als makelaar. Die laatste is nu wel persona non grata in het Astridpark sinds het uitbreken van operatie Propere Handen. De communicatie met Anderlecht verloopt dan ook hoofdzakelijk via advocaat Jean-Philippe Mayence. Nadat Anderlecht niet reageerde op verschillende aanmaningen, besloot Mayence midden februari de zaak aan te kaarten bij de licentiecommissie van het Belgische voetbal. Volgens Vanhaezebrouck vertelde Anderlecht aan de licentiecommissie dat het een minnelijke schikking had getroffen met zijn ex-trainer, maar is dat niet zo. “Mayence heeft het gevoel dat Anderlecht alles op de lange baan probeert te schuiven.”, klinkt het bij Vanhaezebrouck.Vanhaezebrouck keert zich ook tegen de transferpolitiek van Anderlecht. “Ik had gehoopt hier twee à drie jaar goed te kunnen werken alvorens eventueel de stap naar het buitenland te zetten, maar nu is de perceptie helemaal gekanteld en zijn Leko en Clement hotter dan Vanhaezebrouck”, aldus de trainer. Voor Vanhaezebrouck is de overname van Anderlecht door Coucke zowat het slechtste wat de ploeg had kunnen overkomen. Het woord van Marc Coucke is volgens Vanhaezebrouck dan ook niets meer waard.

In een kort communiqué heeft Anderlecht inmiddels gereageerd op de quotes van Vanhaezebrouck. “De club neemt akte van de verklaringen van Hein Vanhaezebrouck in de pers”, klinkt het. “In tegenstelling tot wat hij beweert, werd zijn ontslagvergoeding volledig, en volgens de wettelijke normen, uitbetaald. Verder wensen wij geen commentaar te geven bij de uitlatingen van Hein Vanhaezebrouck. De club wenst hem succes bij zijn verdere carrière.” Of dat laatste oprecht of cynisch is bedoeld, mag u zelf uitmaken. Of Vanhaezebrouck na zijn uitval nog veel bruggen overhoudt in het Belgisch voetbal, zal de toekomst uitwijzen.