VOETBALGELD – The Sun viseert geitenvriendelijke Yves Leterme in Manchester City onderzoek

De 58-jarige ex-premier Yves Leterme was nog maar half bekomen van de kritiek dat hij als ware ‘landverrader’ covoorzitter werd van de raad van bestuur van het Chinese kapitaalfonds ToJoy of hij zat al in het oog van een nieuwe storm. Als onderzoeksleider voor de UEFA naar de financiering van de Britse topploeg Manchester City concludeerde Leterme dat de ploeg onterecht miljoenen Britse pond heeft geïncasseerd van zijn eigenaar, de emir van het fiscaal offshore paradijs Qatar. Waarop de Britse ploeg reageerde met een persbericht waarin het ‘naming and shaming’ van Leterme niet werd geschuwd. De populaire Britse tabloid The Sun haalde oude koeien uit de gracht, eigenlijk oude geiten, en plaatste een pagina grote foto van Leterme met een geit in zijn armen onder de titel “Goat to hell”.De UEFA startte haar onderzoek naar Manchester City in maart dit jaar nadat uit het onderzoek van Football Leaks bleek dat de club sponsorcontracten had vervalst in 2013 om een verlies van 11 miljoen euro weg te werken. In 2014 veroordeelde de UEFA Manchester City al voor inbreuken op de zogenaamde ‘Financial Fair Play’. Het kostte de club van Vincent Kompany en Kevin De Bruyne toen 57 miljoen euro, waarvan 37 miljoen voorwaardelijk. Bovendien moest de club in de Champions League 2014-2015 met een beperkte selectie aantreden. Ook de Premier League onderzoekt momenteel mogelijke overtredingen van de club.

Nu heeft de UEFA het dossier doorverwezen naar de interne rechtbank van de Europese federatie die een vonnis zal vellen. Volgens de New York Times riskeert de club daarbij een uitsluiting voor de Champions League. Die stelling was genoeg om alle Britse duivels te ontbinden. In ware Brexit-stijl werd Yves Leterme beladen met alle zonden van Israël. Hij was bevooroordeeld, hij was niet correct geïnformeerd, hij maakte verkeerde interpretaties en lekte stukken uit het onderzoek naar de pers. Manchester City blijft er bij dat het onschuldig is. The Sun sprong de ploeg bij en overgoot het geheel met een laag Brits nationalisme.

Yves Leterme was na zijn vertrek uit de Belgische politiek een tijdlang adjunct-topmanager bij de Oeso. Sinds midden 2014 is hij secretaris-generaal van de internationale ngo Idea, met hoofdkantoor in Stockholm. Zijn mandaat van vijf jaar loopt daar ten einde. Hij kwam er ook al in een storm terecht nadat bleek dat hij de belastingen op zijn loon liet terugbetalen door de Zweedse staat. Hij verdient er 14.500 euro per maand.