VOETBALGELD – Wouter Vandenhaute: “nagel aan de doodskist van Anderlecht”

Wouter Vandenhaute (links) in het gezelschap van Remco Evenepoel voor de aanvang van de wedstrijd tegen Union dit weekend die verloren werd door Anderlecht. (Foto: Belga Images)

In een gezamenlijke mededeling hebben verschillende supportersverenigingen van eersteklasser RSC Anderlecht het ontslag van voorzitter Wouter Vandenhaute gevraagd. ‘Je hebt een extra nagel geklopt in de doodskist van onze legendarische club.’ zo klinkt het. Vandehaute werd in de lente van 2020 voorzitter van Anderlecht. In 2021 richtte hij samen met Geert Duyck, durfkapitalist bij het investeringsfonds CVC, de vennootschap Mauvavie op. Die kreeg een startkapitaal mee van 24,5 miljoen euro. Met Mauvavie kochten beide investeerders 26 % van de topclub. De ondernemer Marc Coucke controleert op vandaag 56 % van de club. Veel plezier heeft hij nog niet beleefd aan zijn investering van om en bij 50 miljoen euro in de ploeg.

Anderlecht staat momenteel pas elfde in de rangschikking en is uitgeschakeld in de bekercompetitie. ‘Na drie jaar is het vertrouwen volledig zoek’, klinkt het in de gezamenlijke mededeling van de supportersverenigingen. ‘Een opeenvolging van beslissingen, in het beste geval onbegrepen en in het slechtste geval destructief, gekoppeld aan een schrijnend gebrek aan legitimiteit en charisma, hebben ons gedwongen te ageren in het belang van het voortbestaan van onze club.’Na de 1–3-nederlaag tegen Union zondag was duidelijk geworden dat doelman en aanvoerder Hendrik Van Crombrugge de club straks moet verlaten. Niet vanwege zijn prestaties, maar omdat zijn contract te zwaar doorweegt. Om diezelfde reden lijken ook voormalig Gouden Schoen Lior Refaelov en Adrien Trebel na dit seizoen te moeten vertrekken. Bovendien lekte uit dat sommige wedstrijdpremies nog niet uitbetaald werden en met Jean Kindermans wordt het hoofd jeugdopleidingen richting de exit geduwd. Talentvolle jeugd dreigt ermee de club te verlaten.

Vandenhaute nam geen genoegen met het afscheid van een clublegende, die misschien wel een van de laatste elementen was die onze club in leven hield, en verving Vincent Kompany door een grandioze miscast in de persoon van Felice Mazzu, een medeslachtoffer van deze beslissing’, zo gaat het verder. ‘We vielen recent allemaal van onze stoel toen we het beschamende ontslag vernamen van Jean Kindermans, een van de laatste Brusselse Mohikanen die het paars-witte DNA vertegenwoordigt. Dit was de laatste druppel. Je hebt een extra nagel geklopt in de doodskist van onze legendarische club. (…) De cijfers liegen niet: uw staat van dienst is onvoldoende en er is geen teken van teken van betere tijden in het verschiet, nu we dichter bij degradatie dan bij Play-off 2 staan. De bottomline is simpel: als je een supporter bent van onze club, neem dan ontslag als voorzitter. Aan de andere leden van het bestuur: beschouw dit als een laatste waarschuwing. Niemand is veilig en we laten jullie niet doorgaan met de vernietiging van onze club.’