VOETBALGELD – Coucke houdt Anderlecht stevig in zijn greep in de schaduw van het Henrotay-verleden (en Luc Deleu blijft wel bestuurder)

Herman Van Holsbeeck. (Foto: Belga Images)

Marc Coucke en zijn compagnon Joris Ide behouden 59 % van de aandelen van de voetbalploeg Anderlecht na het doorvoeren van het kerstakkoord. Met dat akkoord, ondertekend op 23 december vorig jaar, kan Anderlecht zijn negatief eigen vermogen van 52 miljoen euro omzetten in een positief eigen vermogen van 50 miljoen euro. Een nieuwe start dus maar wel in de schaduw van het verleden. In het kerstakkoord zetten Coucke en Ide 18 miljoen euro schulden om in kapitaal met daar bovenop 11 miljoen verse kapitaalinbreng. Coucke haalde daarnaast 33 miljoen euro te goed aan schulden (voorlopig) uit de balans. Tegelijk kocht hij een aantal minderheidsaandeelhouders uit. Dat alles om controle te houden op een club die in de schaduw leeft van de vroegere zwart geld circuits. Opmerkelijk daarbij is dat de minderheidsaandeelhouders de 74-jarige Luc Deleu hebben benoemd als onafhankelijke bestuurder van de club. Deleu werd in september vorig jaar door het parket in beschuldiging gesteld binnen het dossier Henrotay. In datzelfde dossier werd Herman Van Holsbeeck gisteren opgepakt door het gerecht. Van Holsbeeck was 15 jaar lang manager van Anderlecht tot Marc Coucke hem in 2018 aan de deur zette en klacht indiende tegen de manager.

Met het kerstakkoord kochten Wouter Vandenhaute en financieel specialist Geert Duyck 26 % van Anderlecht voor 24 miljoen euro. Dat is dus 1 % bovenop de strategische blokkeringsminderheid van 25 % die statutair nodig is om belangrijke beslissingen door te duwen. Met zijn 59 % kan Coucke drie bestuurders benoemen op een totaal van 8. Vandenhaute heeft recht op twee bestuurders waarvan nog maar één mandaat is ingevuld, met name door hemzelf als voorzitter. De traditionele minderheidsaandeelhouders behouden 7 % aandelen en twee bestuurders: Michael Verschueren en Etienne Davignon. Vader en zoon Beerlandt, aandeelhouders van Besix, zijn volledig uit beeld verdwenen. Coucke zou hun aandelen hebben overgekocht. (Lees verder onder de foto)



Advocaat Luc Deleu (rechts) met naast hem Michaël Verscheuren. (Foto: Belga Images)

Meteen zijn ook drie onafhankelijke bestuurders benoemd. Coucke koos voor de Brusselse burgemeester Philippe Close. Wouter Vandenhaute versterkt zijn wielernetwerk met de keuze voor Patrick Lefevere. Hun namen werden al genoemd begin 2020 wanneer Vandenhaute zijn intrede deed bij Anderlecht. Opmerkelijk is dat de traditionele minderheidsaandeelhouders kiezen voor Luc Deleu als onafhankelijk bestuurder. Deleu was volgens het gerecht betrokken bij de laatste omstreden financiële operatie die werd uitgevoerd door Herman Van Holsbeeck. Bij de overnamestrijd om Anderlecht eind 2017 kreeg Coucke te horen dat hij de zaak zou winnen wanneer hij bovenop zijn bod van 55,5 miljoen euro nog eens 5 miljoen zou betalen. Dat zou net voldoende zijn om het concurrentieel bod van Ghelamco eigenaar Paul Gheysens te overstijgen. Een deal waarmee Coucke akkoord gaat. Blijkt dat Herman Van Holsbeeck 3 van die 5 miljoen van Coucke onmiddellijk doorsluist naar de spelersmakelaar Christophe Henrotay. Daarmee zou een oud dossier worden afgesloten. Henrotay wist immers dat Coucke nooit zomaar een premie van 3 miljoen zou betalen.

Die 3 miljoen passeerde over de bankrekening van het advocatenkantoor van Luc Deleu. Deze laatste, lange tijd de advocaat van de club en meteen ook de vertrouwenspersoon van de vroegere minderheidsaandeelhouders, pleit over de hele lijn onschuldig. Het gerecht onderzoekt ook of er van die 3 miljoen een deel is terug gevloeid naar Van Holsbeeck. Coucke diende klacht in bij het gerecht en stelde zich burgerlijke partij. “Er vallen hier ontelbare lijken uit de kast.” zei hij op dat moment.