Waals gewest neemt meerderheid in Luikse VIP wagen ombouwer Carat Duchatelet

Via de Luikse investeringsmaatschappij Noshaq onderschrijft het Waals gewest een kapitaalverhoging van 500.000 euro bij de carrosseriespecialist Carat Duchatelet. Meteen neemt ze daarmee de meerderheid van het bedrijf in handen. De vorige eigenaar Jean-Paul Rossette is nu definitief uit beeld verdwenen bij het bedrijf dat luxe-auto’s ombouwt tot VIP voertuigen. Dat kan door een uitbouw in lengte van de wagen of door een speciale beveiliging tegen aanslagen of een combinatie van beide. Na een moeilijk jaar 2017 boekte het bedrijf in 2018 opnieuw winst. Toch maakt de revisor enig voorbehoud bij de jaarrekening.Door zijn specifieke activiteit geniet Carat Duchatelet een zekere bekendheid, alvast ook bij de Luikse politieke milieus. Die beschouwen het bedrijf als één van de high tech parels in hun regio. De tussenkomst van het politiek gestuurde Noshaq verbaast dan ook niet helemaal. Al in 2017 verstrekte het Waals gewest een achtergestelde lening van 0,6 miljoen euro. De huidige kapitaalverhoging loopt over de holding Capital People die meteen ook haar naam verandert in Carat Duchatelet. Naast de inbreng van Noshaq brengen de twee CEO’s van het bedrijf, Vincent Lambert en Benoît Ceulemans, elk 150.000 euro vers kapitaal in.

Het bedrijf telt om en bij 45 werknemers. In 2017 werd een verlies geleden van 2 miljoen euro. Maar in het boekjaar 2018, dat eindigt op 31 maart 2019, werd opnieuw één miljoen winst geboekt. De revisor maakt wel enkele kanttekeningen. Zo kon de voorraad niet volledig worden geïnventariseerd en worden ook vragen gesteld bij de verkoopwaarde van twee wagens, goed voor 200.000 euro. De activering van een half miljoen euro aan ontwikkelingskosten krijgt eveneens een opmerking mee. (Lees verder onder de foto)

Begin vorig jaar werd bekend dat het Luikse bedrijf de komende 7 jaar jaarlijks 7 gepantserde luxeberlines van de Mercedes S-klasse gaat leveren aan de federale politie. Kostprijs: 25 miljoen euro.