NIEUW – Contract federale politie lijkt laatste strohalm voor Carat Duchatelet (dat zelf te koop staat)

Begin dit jaar stuurde het Luikse bedrijf Carat Duchatelet een opmerkelijk persbericht de wereld in. De specialist inzake veiligheidsvoertuigen gaat de komende 7 jaar jaarlijks 7 gepantserde luxeberlines van de Mercedes S-klasse leveren aan de federale politie. Kostprijs: 25 miljoen euro. Voor het bedrijf Carat Duchatelet lijkt het een laatste strohalm te zijn. Vorig jaar zag de carrosseriespecialist zijn omzet terugvallen met 60 % tot 5 miljoen euro. Een financiële break even ontaardde in een verlies van 2 miljoen euro. De Franse bank Société Générale is al een tijd tevergeefs op zoek naar een overnemer voor het bedrijf, zo blijkt uit documenten die we konden inkijken. En nu gooit de vakbond roet in het eten.



Het werk van Carat Duchatelet spreekt tot de verbeelding: luxewagens uitbouwen tot beveiligde limousines voor de rijksten en machtigsten ter wereld. In het zuiden van het land omschrijft men het bedrijf graag als een “fleuron du savoir faire wallon”. Het was dan ook een tegenvaller wanneer in mei vorig jaar bleek dat het bedrijf bescherming moest zoeken tegen zijn schuldeisers. Tegenvallende orders uit het Midden-Oosten en Afrika en stijgende kosten duwden het bedrijf in het rood. De Waalse overheid sprong in de bres en versaste via een achtergestelde lening 0,6 miljoen euro verse middelen naar Carat. Jean-Paul Rossette, de man die in 2014 het toen ook al failliete bedrijf overnam, deed hetzelfde. Carat kon met 1,2 miljoen liquiditeiten weer een tijd verder.

Ondertussen werd bij toenmalig minister van Binnenland se Zaken Jan Jambon (N-VA) fors gelobbyd. Carat kon perfect de versterkte wagens afleveren die bij de federale politie noodzakelijk zijn om hoge gasten binnen België veilig (en prestigieus) naar hun bestemming te brengen. En het lukte. De federale politie bestelde een serie versterkte Mercedes luxeberlines. (Lees verder onder de foto)

Carat kon wel een publieke opsteker gebruiken. Dus kwam er een persbericht van het contract dat uitvoerig in de Waalse pers werd opgenomen. In de Vlaamse pers veel minder. Tot nu plots, twee maand later, de vakbonden de kat de bel aanbinden. De aankoop van de veiligheidswagens is een schande, klinkt het, men zou beter 350 combi’s kopen. In welke vakbondsagenda dit past, is nog onduidelijk. De politietop verdedigt de aankoop. Huidige minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) verwijst naar de beslissing van zijn voorganger maar stelt dat er geen procedurefouten zijn gemaakt.

De vakbondsaanval is vooral slecht nieuws voor Jean-Paul Rossette. Hij controleert 85 % van de het bedrijf. Geconfronteerd met commerciële moeilijkheden, gaf hij vorig jaar het beleid over Carat uit handen. Zijn zoektocht naar een overnemer van het Luikse bedrijf lijkt nu een stuk moeilijker te zijn geworden.