Waarom Eric Wittouck voorlopig nog even de Rijkste Belg blijft

De komende maanden moet duidelijk worden of de Indische noedelproducent Capital Foods volledig wordt verkocht aan een voedingsmultinational of als het bedrijf naar de beurs trekt. Daarbij wordt gemikt op een waarde van het bedrijf van 1,5 tot 2 miljard dollar. 40 % van Capital Foods is in handen van Invus, het Luxemburgse investeringsvehikel van Eric Wittouck. Die kan met de deal 580 tot 780 miljoen euro incasseren. Met een vermogen van momenteel 10,8 miljard euro staat Eric Wittouck op de eerste plaats van onze lijst. Hij wordt daarbij gevolgd door Alexandre Van Damme, grootaandeelhouder van AB Inbev, momenteel goed voor 10,5 miljard euro. Maar de biergigant AB Inbev blijft kampen met moeilijke marktomstandigheden. De koers van het bieraandeel raakt met moeite boven de 50 euro terwijl het naar 70 euro moet oprukken, wil Van Damme een echte bedreiging vormen voor Wittouck.



De mogelijke verkoop van Capital Foods is groot nieuws in India. Het gaat om één van de belangrijkste operaties van een lokaal voedingsbedrijf. Met de merken ‘Ching’s Secret’ en ‘Smith and Jones’ is Capital Foods de grootste noedelproducent ‘Made in India’. Het bedrijf produceert en verkoopt onder meer kant en klare noedelbereidingen, diepvriesproducten, curry pasta’s en soep. Marktleider in dat marktsegment is de groep Nestlé met het merk Maggi. Capital Foods mikt op een omzet van 1 miljard roepies of net geen 120 miljoen euro. De volledige Indiase noedelmarkt loopt op tot 6 miljard roepies. Net als de volledige Indiase economie is die markt groeiend.

De aandeelhouders van Capital Foods laten zich begeleiden door Goldman Sachs. Die gebruikt alle mogelijke opties. Geïnteresseerde overnemers kunnen een privaat bod uitbrengen. Achterliggend blijft de optie open om het kapitaal van het bedrijf open te stellen via een beursintroductie.