Warm of koud? De (intelligente) klimaatstrategie van Marc Coucke

Snowworld heeft een slecht eerste half jaar achter de rug. De Nederlandse exploitant van indoor skipistes zag zowel zijn omzet als winst teruglopen. Dat is op zich slechts nieuws voor Marc Coucke. Die heeft een overnamebod lopen op het beursgenoteerde Snowworld. Maar eigenlijk is het ook niet echt slecht nieuws. Snowworld zag minder klanten omdat het een warme herfst was, dan gaan mensen niet overdekt skiën. Maar dan gaan ze wel langer naar het dierenpark Pairi Daiza. Of ze zakken al eens af naar Durbuy in de Ardennen. Marc Coucke heeft zijn afhankelijkheid van het klimaat mooi ingedekt door te investeren in tegenstelde klimaatbedrijven. Regen en zon compenseren elkaar. Gedeeltelijk dan toch.



Snowworld maakte zijn rekeningen op voor de eerste helft van het boekjaar. Dat eindigt op 31 maart 2018. Die eerste helft is belangrijk. Snowworld boekt 70 % van zijn omzet in de herfst en de winter. Hoe meer vrieskou, hoe meer mensen gaan indoor skiën. En dat viel dus tegen. Een warme herfst en een vroeg krokusverlof. Dat laatste is zowat de mentale afsluiter bij de consument van de winter. Snowworld zag zijn omzet met 6 % terugvallen tot 18,1 miljoen euro. De operationele cash flow daalde met 1 miljoen van 7 naar 6 miljoen euro.

Marc Coucke heeft een overnamebod lopen op Snowworld tot 8 mei. Slecht nieuws dus, zou je denken. Maar dat is niet persé zo. Een warme herfst zorgt voor minder skiërs maar ook voor meer dierenparkbezoekers. Coucke wist zijn toeristisch risico dus te spreiden en voor een stuk in te dekken. En dat mag ook wel in een onvoorspelbare klimatologische regio als de Benelux. En ja, los van Snowworld heeft Coucke ook nog een kunstskipiste op het oefenterrein van RSC Anderlecht in Neerpede. Maar ook die is ingedekt. Met een beetje goodwill van het gemeentebestuur komt er in Neerpede een nieuw voetbalstadion voor Anderlecht. De skipiste moet dan tegen de vlakte. Lukt dat plan niet, dan kan de skipiste uitgebouwd worden, met de knowhow van Snowworld. Kiezen is altijd een beetje verliezen, maar niet persé als je Marc Coucke heet.