Wordt Delphine Boël prinses Delphine?

De 85-jarige koning Albert II is wel degelijk de biologische vader van de 51-jarige Delphine Boël. Dat zegt Alain Berenboom in een persbericht. Berenboom is de advocaat van Albert. Hij verdedigde de oude koning in een DNA-dossier tegen zijn dochter Delphine. De vroegere koning zal ook niet langer juridisch betwisten dat hij de wettelijke vader is. “Albert II zal Boël in zijn testament opnemen op hetzelfde niveau als zijn andere kinderen”, zegt Berenboom. Op zich is dat geen prestatie. Elke biologische afstammeling heeft recht op een deel van de erfenis. Bij Delphine is dat 1/8ste van de erfenis van Albert. De vrouw heeft nu ook het recht de titel van prinses op te eisen. Maar de kans is klein dat ze dat ook doet.



In het persbericht wijst koning Albert erop dat hij zich sinds de geboorte van Delphine Boël nooit gemengd heeft in “familiale, sociale of educatieve beslissingen” over haar en dat hij “steeds de band heeft gerespecteerd tussen mevrouw Delphine Boël en haar wettelijke vader. (…) Meer dan veertig jaar later besliste mevrouw Delphine Boël om haar wettelijke en socio-affectieve band met haar vader te verbreken en van familie te veranderen. En dat via een lange, pijnlijke procedure, die juridisch contradictoir bleek.” In de procedure is het privéleven van de partijen niet gerespecteerd, besluit de mededeling. “Met respect voor de justitiële instellingen heeft koning Albert zich niet gemengd in de discussies buiten de rechtszaal. Om die reden heeft hij beslist om te reageren en om zijn standpunt in deze zaak te verduidelijken.”

Veel dure woorden dus om te zeggen dat Albert zich neerlegt bij de reeds gekende feiten. Het was in eerste instantie zijn echtgenote Paola die zich niet kon verzoenen met de gedachte dat haar echtgenoot een buitenechtelijk kind zou erkennen. Koning Albert II had tussen 1966 en 1984 een affaire met Delphine Boëls moeder, Sybille de Selys Longchamps. Zij was op het moment van de geboorte van Delphine Boël getrouwd met de Waalse industrieel Jacques Boël. Albert II gaf in de loop der jaren toe dat zijn vrouw, koningin Paola, en hij een huwelijkscrisis doormaakten in de jaren 1970. Maar tot vandaag had hij nooit toegegeven dat hij de biologische vader van Delphine Boël was. Delphine Boël was in 2013 naar de familierechtbank gestapt om het wettelijke vaderschap van Jacques Boël te betwisten en, in een tweede fase, het vaderschap van Albert II te laten erkennen.