Wordt kwart grondstoffenreus Sibelco verdeeld onder de Rijkste Belgen?

Onder meer de familie de Spoelberch, referentie aandeelhouder van de bierreus AB Inbev, toont interesse in een mogelijke overname van een belangrijk pakket aandelen van de grondstoffengroep Sibelco. Die laatste is nu in handen van de nazaten van de familie Emsens. Maar recent bleek dat er een breuk in het aandeelhouderschap kwam. Vermoedelijk brengen een deel Duitse minderheidsaandeelhouders hun Sibelco-aandelen op de markt. Ze zijn boos over een mislukt expansie-avontuur van Sibelco in de VS dat eindigde met het faillissement van de Amerikaanse dochter Covia. Over twee boekjaren gespreid moest Sibelco 1,8 miljard euro verlies afboeken op Covia.



Sibelco is een van de grootste Belgische privémultinationals en is gespecialiseerd in zandwinning. Het pakket dat nu op de markt komt wordt verkocht na een mislukt expansie-avontuur in de VS dat eindigde met het faillissement van de Amerikaanse dochter Covia. Dat bedrijf was gespecialiseerd in zandwinning voor de schaliegasindustrie. Die sector kreeg forse klappen door de sterke terugval van de olieprijs. Volgens critici heeft het management van Sibelco gegokt en verloren. Het mislukte avontuur zadelde Sibelco in 2019 op met een nettoverlies van 672 miljoen, bij een negatief bedrijfsresultaat van 1,27 miljard. Toch keerde de multinational nog een ongewijzigd dividend van 77 miljoen uit. Afgelopen jaar werd dat verlaagd tot 50 miljoen, bij een nettowinst van 76 miljoen.

Nu grote pakketten aandelen op de markt komen, lijkt de breuk met de aandeelhouders volledig. Volgens De Standaard zijn een aantal traditionele Rijkste Belgen bereid eventueel in te stappen in Sibelco en zo de rust terug te brengen. De familie Emsens zelf is stevig verankerd in het financiële establishment, onder meer via huwelijksbanden met de familie Boël. Het pakket aandelen dat nu te koop wordt aangeboden is goed voor ene investering van 300 tot 400 miljoen euro.