Waar zet Marc Coucke het nieuwe Anderlecht stadion neer?

De oefenterreinen van Anderlecht in Neerpede met rechts onderaan de skipiste Yetiski.

Er wordt met enige spanning uitgekeken naar de persconferentie deze namiddag in Anderlecht. Vraag daarbij is of er ook een antwoord zal komen op één van de belangrijkste vragen in deze strijd: waar gaat Anderlecht met Marc Coucke zijn nieuwe stadion inplanten? De kans dat Coucke het Eurostadion gaat huren van Paul Gheysens tegen 9 miljoen euro per jaar huur is klein. Meer en meer valt de naam van Neerpede in dat kader. Jo Van Biesbroeck, leidend manager van de voetbalploeg, anticipeerde daar al op. In de zomer van 2016 kocht hij met de club de kunstgrasskipiste Yetiski die aanleunt tegen de oefenterreinen van Anderlecht in Neerpede.Paul Gheysens en Ghelamco zien het zoals steeds groots. Gheysens wil op parking C van de Heyzel een voetbalstadion uitbouwen naast een complex van kantoren, cfr het Ghelamco-complex in Gent. Dat stadion moest 60.000 plaatsen bieden voor de UEFA, 50.000 voor de Rode Duivels en 40.000 voor Anderlecht. Nu Brussel geschrapt is voor Euro 2020 valt die hoogste optie weg. Het was precies die te grote capaciteit die Anderlecht, bij monde van Jo Van Biesbroeck, aangreep om het project te kelderen. Dat is een delicaat geval. De ploeg onderschreef immers een soort belofte met Ghelamco. Indien het stadion voldoet aan de normen zou Anderlecht het afhuren. Maar dus niet als het te groot is. Ghelamco loste dat op door een digitale muur te introduceren. Speelt Anderlecht, dan staat de muur er en zijn er 35.000 zitplaatsen. Spelen de Rode Duivels dan verdwijnt de muur en zijn er 50.000 zitplaatsen. Probleem opgelost, zegt Ghelamco. Dat Gheysens persé Anderlecht wou kopen, heeft alles te maken met dit plan. Maar Coucke overtroefde Gheysens financieel.

Wanneer in Neerpede de skipiste tegen de vlakte gaat, zou dat een beetje cynisch zijn

Het ziet er niet naar uit dat Coucke nu Gheysens zijn kerstcadeau op de Heyzel zal gunnen. Het huidige stadion in Anderlecht uitbouwen, lijkt ook geen optie. De gemeente Anderlecht heeft nu al een plan klaar om het huidige stadion om te bouwen tot een multifunctioneel sportcomplex. Neerpede lijkt de meest voor de hand liggende optie te zijn. Anderlecht heeft er nu al zijn oefenterreinen. De gemeente Anderlecht is bereid om te praten over de verkoop van bijkomende gronden. Met de opbrengst van die verkoop kan de verbouwing van het huidige stadion betaald worden. In Neerpede gaat dan wellicht de (onbekende) skipiste tegen de vlakte.

Dat laatste zou een beetje cynisch zijn. In Nederland kocht Marc Coucke immers de meerderheid over van de groep SnowWorld, exploitant van … skipistes. Maar beton is sterker dan sneeuw. En Marc Coucke bezit 50 % van de bouwgroep van Bart Versluys. Die laatste verbouwde onder meer het stadion van Oostende. En misschien blijkt deze namiddag wel dat hij er ook de nieuwe eigenaar van wordt. Zwaai maar met het handje, Paul Gheysens.