Zussen Michiels leven (voorlopig) in onmin verder

Het project ‘Chancelier’ dat door Fico in erfpacht werd gegeven aan de groep Codic. (Foto: Codic)

De zussen Veerle en Mieke Michiels blijven in onverdeeldheid leven over de erfenis van hun vader wijlen ‘bingokeizer’ Willy Michiels. Terwijl hun advocaten een strijd uitvechten over onder meer de aandelen van de vennootschap ‘Beroepskrediet Willy Michiels’ werkt Mieke Michiels wel verder aan de uitbouw van de vastgoedgroep Fico. Die blijkt onder meer de naakte eigenaar te zijn van het hoekpand in de Koloniënstraat nabij het Brusselse Centraal station waar de groep Codic het iconische gebouw ‘Chancelier’ ontwikkelt. In maart vorig jaar sloot Fico daarover een erfpachtovereenkomst met Codic voor 99 jaar. In Antwerpen kocht Mieke Michiels met Fico dan weer een prestigieus klassiek winkelpand op de Meir.

Chancelier’ is één van de belangrijkste vastgoedprojecten in het centrum van Brussel. Het project werd ontworpen door het bureau Archi 2000 en combineert historische met moderne elementen. Een deel van de gevel uit het begin van de 20e eeuw en de structuur van het gebouw blijven behouden. Het geheel krijgt er drie moderne verdiepingen bij en wordt verlengd met een hedendaags element. Uiteindelijk zal het gebouw 12.500 m² aan kantoorruimte, 657 m² aan terrassen (dakterras en binnenplaats) en 741 m² aan handelsruimte tellen. Het project wil prestatievermogen, comfort en welzijn combineren met de inclusie van een restaurant, een loungeruimte met bibliotheek, een recreatieve ruimte en een ‘zen room’.Dat ‘zen’ gevoel lijkt alvast te ontbreken in de relatie tussen de zussen Michiels. Mieke Michiels wist haar zus Veerle uit de raad van bestuur van Fico te zetten wat de operationele werking van het vastgoedbedrijf blijkbaar ten goede komt. Zo zou Fico 15 miljoen betaald hebben voor de aankoop van het winkelpand in de Antwerpse Meir dat nu gehuurd wordt door de parfumketen Ici Paris XL en uitstekend is gelegen tegenover het langwerpige plein De Wapper. Twee jaar terug keerden beide zussen zichzelf elk 18 miljoen euro kapitaal uit bij Fico.

Minder vlot verlopen de zaken bij de verdeling van de vennootschap Beroepskrediet Willy Michiels. Volgens de Tijd waren er op de jongste jaarvergadering meer advocaten aanwezig dan aandeelhouders. Om concreet te zijn, die aandeelhouders zijn de zussen Michiels. Inzet vormen 50 aandelen die nog in onverdeeldheid zijn en die beslissen wie de meerderheid van de vennootschap in handen krijgt. Willy Michiels bouwde onder meer een fortuin uit door de exploitatie van bingotoestellen in café’s. Hij verstrekte met zijn Beroepskrediet ook leningen aan caféhouders en verwierf daarbij belangrijke vastgoed activa wanneer die leningen niet konden worden terugbetaald.

Uit de aanwezigheidslijst van het Beroepskrediet blijkt dat Veerle Michiels, partner van de vroegere liberale Gentse politicus Geert Versnick, de blote eigendom van haar aandelen aan de drie kinderen uit haar eerder huwelijk met Immobel-topman Marnix Galle heeft geschonken. Mieke Michiels, die recentelijk trouwde, heeft geen kinderen. Ze stapte vorig jaar op als gedelegeerd bestuurder bij Beroepskrediet en liet zich vervangen door haar vertrouweling Hans Carpels. De volledige inzet van de erfenis van Willy Michiels, wiens weduwe vorig jaar om het leven kwam bij een brand in de gezinsvilla, benadert de 250 miljoen euro.