Familie De Backer (Niko) [127]

Jo De Backer, CEO van Niko Group

Vermogen € 227 801 000
Gekend als Niko
Activiteit Productie van elektrische onderdelen
Inplanting Sint-Niklaas
Tendens Stijgend
Huidige positie 127


In 1919 gingen de gebroeders De Backer in Sint-Niklaas van start met de productie van elektrische schakelaars. Meteen was met hun geografische inplanting ook de naam van hun product gekozen: Sint-Nikolaas. In eigen land werd de groep marktleider met Niko-schakelaars. Maar internationaal kwam de doorbraak er in 1966. In dat jaar ontwikkelde Niko de luxeschakelaar Inter 70. Deze brede schakelaar zorgde voor de Europese doorbraak van Niko. Het bedrijf profiteerde van die groei om haar eigen positie te verbeteren. Niko is niet langer een producent van schakelaars maar maakt oplossingen voor domotica waarbij comfort centraal staat.

Naast schakelaars vervaardigt Niko bijvoorbeeld ook een belangrijk aantal dimmers. Ook parlofonie, radiobediening en andere bedieningen werden ontwikkeld door Niko. De bedrijfsbelangen werden gebundeld in de holding Niko Group. Die controleert buiten Niko nog onder meer de bedrijven Conite (verkoopsmaatschappij) en Nikim (beheer van onroerend goed). Tot op vandaag is Sint-Niklaas de hoofdzetel van de groep met de productiehallen, maar ook de afdelingen onderzoek en ontwikkeling, sales en customer support. Een tweede productievestiging bevindt zich in Wijnegem.

Niko commercialiseert zijn oplossingen in heel Europa vanuit vestigingen in zeven Europese landen: België, Denemarken, Frankrijk, Nederland, Polen, Slowakije en het Verenigd Koninkrijk. Vanuit die binnen- en buitenlandse vestigingen biedt Niko meer dan 5000 producten aan voor schakelmateriaal, deurtelefonie, lichtregeling en huisautomatisering. Deze zijn bedoeld voor zowel residentiële en professionele omgevingen als woon-zorgcomplexen.

In 2014 nam de domoticagroep het Zwitserse familiebedrijf M. Züblin over. Het bedrijf maakt energie-efficiënte verlichtingssystemen. Dit is de derde buitenlandse overname, na Servodan in 2008 en Unotech in 2013, die lichtsensoren leveren vooral in de Scandinavische markt. Door de overnames wordt Niko de derde grootste producent van intelligente lichtsensoren in Europa.