Jan en Piet Dossche [128]

Jan Dossche

Vermogen € 225 000 000
Gekend als US Floors
Activiteit Beheer vermogen
Inplanting Oudenaarde en Dalton (VS)
Huidige positie 128


US Floors is gespecialiseerd in de productie van unieke en duurzame harde vloerbedekking. Daarbij worden onder meer grondstoffen gebruikt zoals kurk en bamboe. Piet Dossche, net als zijn broer Jan afkomstig uit Oudenaarde, ligt aan de basis van het bedrijf. Na lange tijd te hebben gewerkt voor Beaulieu of America startte hij in 2001 in Dalton, Georgia, zijn eigen trading bedrijf in vloerbedekking. Dat werd de basis van US Floors.

Dossche koos er voor zich toe te leggen op het duurdere segment van de harde vloerbedekking met onder meer kurk en bamboe. Dat bleek een goede keuze te zijn. US Floors bouwde een eigen productiecapaciteit uit. In 2012 vraagt US Floors een patent aan voor Coretech, een luxe vervanger voor klassieke vinyl klikplaten. In 2013 opent het bedrijf een kantoor in Shangai. Nog een jaar later wordt Coretech geïntroduceerd op de Europese markt.

Piet Dossche controleert 60 procent van US Floors, zijn broer Jan staat voor 40 procent. Jan Dossche was lange tijd actief in de ontwikkeling van vastgoed in Roemenië. De voorbije jaren werd hij nauwer betrokken bij US Floor, onder meer bij de invoer van Coretech in Europa.

In 2017 wordt dan bekend dat Jan en Piet Dossche hun Amerikaanse bedrijf US Floors hebben verkocht aan de groep Shaw die deel uit maakt van het imperium van de Amerikaanse miljardair Warren Buffet. Die laatste zou persoonlijk hebben onderhandeld met wat hij de “Flemish hidden champions” noemt.Shaw zou om en bij 250 miljoen dollar betalen voor US Floors.