Familie De Belder [432]

Vermogen € 48 688 000
Gekend als Diamond Trading
Activiteit Handel in ruwe diamant
Inplanting Antwerpen
Huidige positie 432


Diamond Trading is een van de grootste Antwerpse handelaars in ruwe diamant. Het familiebedrijf, opgericht in 1875, is met Daniel De Belder in handen van de vierde generatie. Zijn vader Robert was destijds voorzitter van de Vereniging van Antwerpse handelaren in ruwe diamant. De groothandelaar heeft al enkele jaren een handelsvestiging in Sjanghai, waar vijf mensen werken. In Antwerpen telt de verkoper van ruwe diamant tien mensen, die de ruwe stenen sorteren, waarderen en doorverkopen. Antwerpen blijft het grootste handelscentrum voor ruwe diamant, maar concurrentie uit India en Dubai zet de marges onder druk.

De meeste druk komt vooral uit India, waar de jongste tien jaar een overvloed aan goedkope financiering gebruikt is om de productie te verhogen. Maar terwijl de Indiase slijperijen hun productie opkrikten met geleend geld, volgde de binnenlandse consumptie van geslepen stenen die evolutie niet.

Waarom Antwerpen nog steeds het centrum is van de diamanthandel, terwijl hier nog nauwelijks slijperijen actief zijn? Door de aanwezigheid van kennis en ervaring, ondersteunende diensten, beveiliging, transport, gespecialiseerde verzekeraars en vooral de bankfinanciering blijft Antwerpen aantrekkelijk, ondanks de opgang van China, Dubai en India, zo stelde De Belder een aantal jaar terug in een zeldzaam interview. De diamanthandelaar ziet nog steeds een rol weggelegd voor groothandelaren die een positie innemen tussen de grote ontginningsbedrijven en de verwerkers. ‘De meeste slijperijen hebben al hun kapitaal nodig om de verwerking te financieren’, verklaart hij. ‘Er is een enorme verscheidenheid tussen vraag en aanbod, met een zeer breed palet aan diamanten, met variatie in kwaliteit en grootte. Daarom vormen wij als handelaar een buffer tussen het aanbod van ruwe diamanten en de vraag van de slijperijen.’