Luc Tuymans [588]

Luc Tuymans

Luc Tuymans - photo by: ID/ Frederiek Vande Velde

Vermogen € 31 349 000
Gekend als Luc Tuymans
Activiteit Schilder
Inplanting Antwerpen
Tendens Stijgend
Huidige positie 588


Luc Tuymans is ongetwijfeld de meest invloedrijke levende Belgische schilder van het moment. Sommige van zijn werken halen prijzen boven het miljoen euro. Hij is aanwezig in de belangrijkste musea wereldwijd. De eerste solo tentoonstelling.van Tuymans kwam er in 1988. Vier jaar later introduceert Jan Hoet hem op Documenta in Kassel. Hij wordt er ontdekt door de Amerkanen, meteen zijn internationale doorbraak. In 2004 krijgt Tuymans krijgt als eerste levende Belgische kunstenaar een tentoonstelling in Tate Modern in Londen. In 2013 wordt zijn werk Rumour door Christie’s in New York verkocht voor iets meer dan 2 miljoen euro.

Werk van Tuymans is nu onder meer te zien in het Guggenheim Museum, New York, het Art Institute of Chicago, het Museum of Modern Art in New York, het Museum van Hedendaagse Kunst in Antwerpen , het SMAK in Gent, het Bonnefanten Museum in Maastricht; het Centre Pompidou in Paris en de Tate Gallery in London.

In een interview met weekblad Humo in 2017 ging Tuymans dieper in op het fenomeen geld. “Een mens wordt geen kunstenaar om veel geld te verdienen. Als ik multimiljonair had willen worden, was ik het allang geweest en zaten wij hier nu niet met elkaar te praten. Dan was ik gewoon in zaken gegaan, want er schuilt wel degelijk een zakenman in mij. Dat is iets genetisch: mijn grootvader richtte indertijd het grootste bedrijf aan de Nederlandse grens op, een transportonderneming voor groenten en fruit. Een kunstenaar kan dus ook een zakenman zijn, maar een mens wordt nooit kunstenaar omwille van de centen die ermee te verdienen zijn. Een kunstenaar speelt het spel niet om te winnen, maar om op de juiste manier te verliezen. Want wat hij achterlaat, is een reusachtig symbolisch kapitaal. Michelangelo was bijna 90 toen hij stierf. Hij liet een volledige vervalste biografie na en had alle werken geproduceerd waar Leonardo Da Vinci alleen maar van kon dromen, tot en met de koepel van de Sint-Pietersbasiliek, de fantastische `Pietà’ en het plafond van de Sixtijnse kapel. Na zijn dood was hij de rijkste kunstenaar ter wereld.”

Luc Tuymans is gehuwd met de Venezolaanse artieste Carla Arocha en woont in Antwerpen.