ANALYSE – Is miljardair Filip Balcaen de man van ‘de koude wraak’ ?

 

Filip Balcaen (Foto: RV)

Verrassing bij de beursgenoteerde Wetterse producent van isolatiemateriaal Recticel. Na 13 jaar dienst en het overwinnen van vele hindernissen wordt CEO Olivier Chapelle vervangen door Jan Vergote. Die laatste is de industriële rechterhand van miljardair Filip Balcaen. Tot maart 2021 was Vergote manager bij de West-Vlaamse producent van vloerbedekkingen en isolatiemateriaal Unilin. Daar was hij ook al ‘l’oeil de Moscou’ van Balcaen die de tweede grootste aandeelhouder was van het Amerikaanse Mohawk, de moeder van Unilin. Balcaen wou dat Vergote binnen Unilin opschoof naar het topmanagement. Maar het tegendeel gebeurde. Waarop Vergote ontslag nam bij Unilin en Balcaen zich terugtrok uit het aandeelhouderschap van de Amerikaanse multinational. Enkele maanden later kocht Balcaen 22 % van Recticel, de grootste Belgische concurrent van Unilin inzake isolatiemateriaal. En nu zet diezelfde Balcaen Vergote aan het hoofd van Recticel. Om Unilin te beconcurreren. Iedereen is er het over eens, Vergote is een goede manager. Maar misschien sluit Balcaen aan bij het Franse adagium ‘la vengeance est un plat qui se mange froid’. (cfr update onderaan artikel)De West-Vlaming Vergote, germanist van opleiding en manager geworden via Vlerick en INSEAD, was 13 jaar lang de CEO van de vinylvloerenproducent IVC. Dat laatste bedrijf werd opgericht door Filip Balcaen. Hij verkocht IVC in 2015 aan de Amerikaanse vloerenreus Mohawk voor een deel cash en voor een deel Mohawk aandelen, in totaal goed voor 500 miljoen euro. Manager Vergote incasseerde op de IVC-deal 23 miljoen euro. Hij bleef wel bij het bedrijf en werd er de vertrouweling van investeerder-ondernemer Filip Balcaen. Vergote rapporteerde nu rechtstreeks aan Bernard Thiers, die in 2006 bij Mohawk was terechtgekomen door de verkoop van een ander West-Vlaams vloerenbedrijf: Unilin, bekend van de Quick-Step-vloeren.

Wanneer in maart 2021 bekend werd dat Thiers bij Unilin op pensioen ging en zou opstappen, wou Balcaen dat Vergote hem zou opvolgen. Dat gebeurde echter niet. Zowel Thiers zelf als de Amerikanen zetten Vergote opzij. Waarop de man zijn conclusies trok en opstapte. Balcaen deed hetzelfde en liet Mohawk achter zich. Enkele maanden later kwam Balcaen naar voor als nieuwe referentie aandeelhouder van de schuimproducent Recticel. Hij kocht eerst 22 % van het bedrijf, later opgetrokken tot 28 %. Nu zet hij Vergote aan de leiding van het bedrijf dat de grootste concurrent is van Unilin inzake isolatiemateriaal.

Vergote zal zijn management ervaring goed kunnen gebruiken aan het hoofd van Recticel. Zijn eerste uitdaging is het bedrijf door de crisis in de bouwindustrie te loodsen. De omzet daalde in het eerste halfjaar met 7 procent en de brutobedrijfswinst zakte met 43 procent. Johnny Thijs is voorzitter van Recticel. Volgens Thijs lijdt het bedrijf momenteel zwaar onder de slechte gang van zaken in de bouwsector. ‘De residentiële huizenbouw – zowel nieuwbouw als renovatie – ligt op zijn gat. Het gevolg is een enorme prijzenslag tussen de materialenleveranciers om bestellingen binnen te halen. Dat heeft de winstmarges zwaar aangetast.’ zo zei hij in De Standaard.

UPDATE: Een lezer laat weten dat de juiste uitdrukking als volgt gaat: “La vengeance est un plat qui se mange froid “