Belgische parket jaagt opnieuw op de zwarte prins de Croÿ

Prins Henri de Croÿ

Het Belgische parket is opnieuw op het spoor geraakt van de Belgische witwasprins Henri De Croÿ. Enkele maanden terug werd bekend dat Franse journalisten via een zogenaamde klokkenluider inzage kregen in meer dan 3.000 mails en brieven van de Croÿ. Daaruit bleek hoe de Belgische prins tientallen miljoenen zwart geld versaste onder meer voor een 50-tal Belgische klanten. De witgewassen bedragen liepen op tot 13 miljoen euro per klant. Het Belgische parket stuurt nu een zogenaamde rogatoire commissie naar Parijs en start een onderzoek op om de overige namen van Belgische klanten bloot te leggen.

Het huidige onderzoek naar De Croÿ slaat op de periode 2002 tot vorig jaar. Een eerder strafonderzoek naar De Croÿ werd na 17 jaar geseponeerd wegens verjaring. In die periode wou de Croÿ ook een fluistercampagne opzetten om het imago te beschadigen van BBI-inspecteur Karel Anthonissen die hem aan het opjagen was. Het onderzoek nu heeft betrekking op nieuwe feiten. U kon hier eerder al kennis maken met de modus operandi van de Croÿ



Twee Belgische klanten van de Croÿ zijn ondertussen al geïdentificeerd. Eén van beide was tot 2006 ambtenaar bij Financiën. In de gelekte memo’s en mails van de prins staat in detail beschreven hoe de ex-ambtenaar 3,86 miljoen euro verdacht geld parkeerde bij de prins. Dat belandde op verborgen rekeningen op de Bahama’s, in de Verenigde Arabische Emiraten en in Puerto Rico. De ambtenaar wilde elk jaar zo’n 100.000 euro van het zwarte kapitaal kunnen uitgeven. Dat gebeurde via anonieme kredietkaarten. De andere Belgische klant van wie de BBI de naam achterhaalde, is een Vlaamse ondernemer uit de bouwsector die 13 miljoen euro zwart geld parkeerde bij de prins. Zijn dossier is bij de fiscus bekend omdat de man in 2017 besloot zijn geld weg te halen bij de prins en alles fiscaal te regulariseren. Hij betaalde een heffing van 36 procent op zijn geregulariseerde kapitaal.