De Belgische prinsen Henri en Emmanuel de Croÿ waren jarenlang met hun bedrijf Helin het kanaal waarlangs tientallen miljoenen euro’s zwart geld werden weggesluisd uit Europa. Een onderzoek door Franse journalisten gecoördineerd door Radio France leert nu hoe vanaf 2010 beide broers hun activiteiten verleggen van Frankrijk en Luxemburg naar de Verenigde Arabische Emiraten. De zwarte bankrekeningen verschuiven van Zwitserland naar de Bahama’s, later naar Dubai. Nu ligt het zwaartepunt van Helin in de Marshall eilanden, Mauritius en Porto Rico. Het onderzoek van Radio France leert hoe het systeem van Helin werkt en hoe het de anti witwassystemen van de OESO ontvlucht.
De onderzoeksjournalisten van Radio France maakten onder meer gebruik van getuigenissen van jonge mensen die offshore rekeningen erfden van hun ouders. En meteen ook een probleem van repatriëring van zwart geld erfden. Een eerste opmerkelijk detail, in de meeste van die families was het zwart geld een taboe. Er werd niet over gesproken op zondag bij het aperitief. Alles bleef discreet bedekt.
De “zwarte prinsen” de Croÿ werkten initieel vanuit Frankrijk met offshorebedrijven die valse facturen opmaakten en op die manier overtollige cash frauduleus uit vennootschappen lieten afvloeien naar Luxemburg en Zwitserland. Dat gebeurde zeker van 2002 tot 2018, leert het onderzoek, ook voor Belgische klanten. Helin maakte daarbij gebruik de Britse schermvennootschappen Europe Master Direct, European Management Distribution, Woodreach Sales Limited en van Fortchings, een offshore bedrijf in Hongkong.
Helin neemt 7 % op de transacties van het zwart geld. De “aanbrenger” krijgt 3 %. Die aanbrengers zijn advocaten, notarissen en accountants. Globale kost voor wie zijn zwart geld wil versassen: 10 %. Het Franse onderzoek legt de bijzondere rol bloot van de Parijse advocaat Patrick Mochkovitch, de enige die er in slaagt zijn commissie bij Helin op te drijven. (Lees verder onder de foto)
De broers de Croÿ raden de erfgenamen van zwart geld af om hun dossiers te regulariseren, ongetwijfeld om zichzelf af te schermen. Ze stellen wel systemen voor om het zwart geld alsnog te recupereren. Helin gebruikte daarbij een drietal technieken. Vooreerst de oprichting van een vennootschap annex bankrekening in Ras el Khaïmah, één van de zeven Arabische Emiraten. Dat zou de geldtransfers naar Europa vergemakkelijken. Ook Cyprus werd dikwijls gebruikt als uitvalsbasis en wel via de omstreden bank FBME. Een tweede techniek is het gebruik van anonieme voorbetaalde kredietkaarten, voorbehouden voor “trouwe klanten”. Die laten toe bepaalde cash bedragen tot 250.000 euro anoniem af te halen. Helin ‘koopt’ dan de prepaid kaarten over van die trouwe klanten en ‘verkoopt’ die terug aan haar witwassers. Dat is wel een kwetsbaar systeem. Henri de Croÿ zelf noemt het in zijn mails “de achillespees” van Helin. (Lees verder onder de foto)
En dan zijn er nog de vreemde tussenkomsten van Géraldine Whittaker, een Britse gewezen bankier die in 2010 nog het Franse “Légion d’Honneur’ kreeg uitgereikt van de Franse president Nicolas Sarkozy. Whittaker vestigde zich net als de broers de Croÿ in het Zwitserse kanton Neuchatel. Neuchatel is ook de naam van haar offshore structuur in de Bahamas. Nog in Zwitserland runde ze het Elysium, een vzw voor goede werken. Blijkbaar liet Whittaker haar naam gebruiken om offshore fondsen te repatriëren. Volgens haar advocaat was zijn cliënt te goeder trouw, maar ziek en werd haar naam misbruikt door Helin.
In België werd Henri de Croÿ in 2015 definitief vrijgesprokenvan het opzetten van frauduleuze kasgeldvennootschappen voor een 20-tal vermogende Belgen. De advocaten van De Croÿ lieten de rechtsgang 17 jaar lang aanslepen. Het is duidelijk dat de “zwarte prins” zijn offshore activiteiten nooit is gestopt. Onder druk van de OESO die steeds harder optreedt tegen witwassers, verschuiven de broers hun activiteiten van Europa naar de verenigde Arabische Emiraten. In 2017 kwam er een nieuwe barst in het front van Helin. De offshore groep was toen verplicht in Dubai een klacht in te dienen tegen de Russische bankier Aleksei Korotaev. Die zou er vandoor zijn met 17,7 miljoen euro zwart geld van Heling. Als gevolg van de klacht zat Korotaev enkele maanden in een Dubaise cel. Wanneer hij vrijkwam diende hij op zijn beurt klacht in tegen Helin. Het onderzoek naar Helin is nog steeds lopende.