Charles Beauduin gaat Barco zelf uit het moeras trekken

Charles Beauduin (Foto: RV)

Stevig orderboek maar conversie naar omzet blijft nog wat achter”. Zo start het persbericht van de Kortrijkse technologiegroep Barco over haar halfjaarresultaten. “Blijft nog wat achter”? Wie dat leest weet het wel, het gaat niet zo goed met de cijfers van Barco. Dat weet ook Charles Beauduin, de ondernemer die discreet faam verwierf als eigenaar van de textielmachinefabrikant Vandewiele. Maar Beauduin bouwde een belang op van 19 % in Barco en werd voorzitter van de beursgenoteerde groep. Nu kan hij niet langer in de schaduw blijven. Eind vorige week, anticiperend op de cijfers, maakte hij bekend dat hij samen met An Steegen CEO wordt van Barco. Jan De Witte wordt bedankt na 5 jaar dienst. Beauduin gaat het zelf oplossen. Als voorzitter wordt hij opgevolgd door Frank Donck.

Barco is gekend als beeldschermspecialist maar doet meer dan dat. De focus van het bedrijf ligt op drie kernmarkten: Enterprise (van controlekamers, opleidingslokalen tot vergaderzalen en kantoorruimtes), Healthcare (van de radiologieafdeling tot het operatiekwartier) en Entertainment (van cinemazalen tot live-evenementen en attracties). Er werken 3.100 mensen voor het bedrijf. De omzet van Barco voor de eerste jaarhelft kwam uit op 366 miljoen euro, 10 procent lager dan tijdens het eerste semester van 2020. Die omzet daalt in de drie segmenten. De cash flow valt in het eerste semester terug van 50 naar 35 miljoen euro. De netto winst daalt van 10 miljoen naar 2,4 miljoen euro.



Op de beurs incasseert de groep een opdoffer van 10 % om haar koers te zien dalen tot 19 euro, bijna de helft van een piek die bereikt werd begin 2020. De waarde van de participatie van Charles Beauduin daalt daarmee van 600 miljoen naar 332 miljoen euro. Eerder al berekenden we dat Beauduin daarmee zijn status van miljardair zag verdampen. Nu grijpt hij in. An Steegen wordt samen met Beauduin CEO van het bedrijf. Steegen komt over van het materialenbedrijf Umicore, waar ze hoofd technologie was. Ze zat als technologie-experte al vier jaar in de raad van bestuur van Barco en is dus met het bedrijf en met Beauduin vertrouwd. Steegen werkte eerder voor IBM in de VS op chiptechnologie en was jarenlang de nummer twee van het Leuvense onderzoekscentrum Imec. Beauduin stapte midden 2014 in het kapitaal van Barco toen hij het belang van 9,6 procent van de Gimv overkocht. Hij heeft dit belang de afgelopen jaren stelselmatig verhoogd tot 19 procent.