NIEUW – Charles Beauduin slikt meerwaarde van Barco opnieuw in (en is niet langer miljardair)

Charles Beauduin (Foto: Belga Images)

De producent van industriële textielmachines Charles Beauduin heeft over vorig jaar een minwaarde geïncasseerd van 225 miljoen euro op zijn participatie van 18 % in het Kortrijkse hightech bedrijf Barco. In 2019 had hij nog een meerwaarde geboekt op diezelfde Barco aandelen van 111 miljoen. Die min- en meerwaarden zijn gebaseerd op de sterk fluctuerende koers van het Barco-aandeel in deze corona tijden. Waar de bedrijfsrevisor EY die meerwaarde in 2019 nog verwierp omdat die koerswinst niet was gerealiseerd in echte inkomsten, kan hij zich nu wel neerleggen bij de geboekte minwaarde. De hele cijferdans zorgt er wel voor dat Beauduin, die ook voorzitter is van Barco, zijn status van miljardair verliest. Zijn vermogen valt terug van 1,1 miljard euro naar 909 miljoen euro.

Nemen we vier cijfers voor ogen. Op 31 december 2018 bedroeg de beurskoers van Barco 13 euro. Eén jaar later, op 31 december 2019 was dat maar liefst 31 euro. Maar op 31 december 2020, mee als gevolg van corona, was dat opnieuw 17 euro. En vandaag is die koers 23,9 euro. Na de forse minwaarde van 225 miljoen euro blijven er nog 55 miljoen historische meerwaarden op de balans staan van de NV Michel Vandewiele, de operationele holding van Beauduin. Voor EY is dat een verantwoord bedrag, dus keurt hij nu de balans goed waar die vorig jaar nog werd afgekeurd.Nog over 2020 zag Vandewiele zijn omzet stabiliseren op 360 miljoen euro. De winst van 60 miljoen euro in 2019 sloeg vorig jaar om in een verlies van 31 miljoen euro. Begin dit jaar werd bekend dat Vandewiele, één van de wereldleiders in de productie van weefgetouwen voor textiel, zijn Italiaanse concurrent Savio overnam. Met een prijskaartje van enkele honderden miljoenen euro’s is het de grootste overname ooit voor het Kortrijkse bedrijf. Savio realiseerde in 2019 een omzet van 270 miljoen euro. Vandewiele financiert de overname van Savio met bestaande liquiditeiten. Savio werd in 1911 opgericht in het noordoosten van Italië en is vooral bekend van zijn spinmachines voor de textielindustrie. Opmerkelijk is dat de technologische tak van het Italiaans bedrijf bestaat uit Barco Monitoring Systems, de vroegere afdeling textieltechnologie van Barco.

Geven we nog mee dat Charles Beauduin gehuwd is met Bernadette de Bethune die op haar beurt onafhankelijk bestuurder is van het mediaconglomeraat DPG Media van Christian Van Thillo.