NIEUW – Charles Beauduin: nieuwe Belgische miljardair (met voorbehoud)

België heeft er een nieuwe miljardair bij: de Brabantse industrieel en investeerder Charles Beauduin. Hij is eigenaar van de West-Vlaamse textielmachineproducent Vandewiele en ook, of vooral, hij controleert 18 % van Barco. Hij is meteen ook voorzitter van het Kortrijkse beursgenoteerd technologiebedrijf. Op papier was Beauduin eind december vorig jaar 1,170 miljard euro waard. Zijn participatie in Barco woog daarbij 524 miljoen euro. Maar door corona viel die waarde terug tot nu 360 miljoen euro. Een verlies dus van 164 miljoen euro. Maar nog net genoeg om een plaats te veroveren op onze lijst van miljardairs. Al blijft bedrijfsrevisor EY vragen stellen bij de manier waarop Beauduin Barco in zijn balans verwerkt.



Afkomstig van Brussel en historisch verankerd in de Tiense suikerindustrie heeft Charles Beaudouin zich een stevige plaats verworven in het West-Vlaamse industriële netwerk. Vandewiele situeert zich in Marke nabij Kortrijk, de thuisstad van Barco. En Beauduin is gehuwd met Bernadette de Béthune, telg uit een omvangrijke adellijke familie ook al uit Kortrijk. Dat alles kan echter niet wegnemen dat het bedrijf Vandewiele al enkele jaren een moeilijke conjunctuur doormaakt. Vorig jaar zag de groep zijn omzet terugvallen van 473 naar 365 miljoen euro. De bedrijfswinst van 18 miljoen in 2018 eindigde vorig jaar in een bedrijfsverlies van 35 miljoen euro. Na de financiële resultaten kon in 2019 wel een netto groepswinst worden geboekt van 60 miljoen euro tegenover 49 miljoen euro in 2018.

Vandewiele leeft bijna uitsluitend van export. Amper 29 miljoen euro van de 473 miljoen euro omzet wordt in België gerealiseerd en dat door een groep die wereldwijd 2.600 mensen te werk stelt. Die moeilijke economische omgeving toont ook aan hoe belangrijk het is voor de groep om een sterke balans te kunnen voorleggen aan industriële klanten en partners wereldwijd. Barco speelt daarin een belangrijke rol. Beauduin zet die participatie in zijn balans tegen de beurskoers van het eind van het boekjaar. In 2019 was dat goed voor een bedrag van 524 miljoen euro en een meerwaarde van 281 miljoen euro die ook zo in de balans werd opgenomen. Maar die balans werd goedgekeurd op 13 maart van dit jaar, dus bij de start van de coronacrisis en de laagste beurskoersen. Op 13 maart was die meerwaarde ‘slechts’ nog 102 miljoen euro waard. Revisor EY maakt dan ook voorbehoud bij die berekeningen. En hij wijst er nog eens op dat Beauduin in 2018 111 miljoen euro meerwaarde op Barco verwerkte in zijn resultatenrekening, iets waar vragen worden bij gesteld. Die meerwaarde die als definitief verworven winst is geboekt, kan nu immers terug in vraag worden gesteld. Beauduin verkocht zijn Barco-aandelen nog niet, maar zette de theoretische winst wel op zijn balans.