CORONA – Reserveren in driesterrenrestaurant Hof van Cleve kan (voorlopig) vanaf 8 juni

Peter Goossens is met zijn ‘Hof van Cleve’ de enige drie sterren chef in het land. En hij is boos. Boos op de Veiligheidsraad die markten, kappers en musea weer laat opstarten maar geen enkele datum bekend maakt wat de horeca betreft. “Na al die tijd slaagt de overheid er zelfs niet in om ons een perspectief te bieden”, aldus Goosens in het Nieuwsblad. “Zo goed als de rest van Europa weet wanneer de cafés en restaurants de deuren weer mogen openen. En hier in België kappen ze van de ene dag op de andere onze handen af en is het van tire ton plan. Ik vraag niet om morgen te mogen openen, ik vraag een datum. Nederland kan het, daar weten ze dat er op 1 juni heropend wordt. En in Spanje mogen terrassen van cafés of restaurants nu al open. Maar wij? Niets. Terwijl we perspectief nodig hebben. Een datum om naartoe te werken. Want ze vergeten precies ook dat heropstarten wel wat tijd kost.”



In zijn restaurant stelt de 56-jarige Goossens 25 mensen te werk. Hij zegt minstens één week nodig te hebben om opnieuw op te starten. Hij laat nu op eigen gezag reserveringen voorlopig toe vanaf 8 juni. De sterrenchef zegt er klaar voor te zijn. In de keuken zal er bij elke post een stip op de vloer komen waarop het personeel moet blijven staan. Iedereen zal er met mondmaskers werken en proeven gebeurt met plastic lepeltjes die direct daarna in de vuilnisbak vliegen. Voor ze beginnen, wordt de koorts gemeten. Omkleden gebeurt telkens in een aparte ruimte en leveranciers leveren niet binnen maar aan de deur. In de zaal komt er wel geen plexiglas. Wel krijgen klanten een handgel, de wijnkaart komt op een iPad die volledig wordt ontsmet. De gewone menukaart is vervangen door een A4 die daarna telkens vernietigd wordt. Obers zullen met mondmaskers het bord op tafel zetten, anderhalve meter achteruit stappen en dan de uitleg geven. Nappen worden na elke maaltijd weggenomen, in een aparte ruimte gelegd en dagelijks opgehaald door de wasfirma.