UPDATE – NIEUW – Topchef Peter Goossens zet sterk 2018 neer

Topchef Peter Goossens, nog steeds de beste Belgische topchef, heeft een sterk 2018 neergezet. Met zijn drie sterrenrestaurant Het Hof van Cleve in het Oost-Vlaamse Kruisem zag hij zijn brutomarge vorig jaar stijgen van 1,9 naar 2,2 miljoen euro. De brutomarge is geen omzet of verkoopcijfer maar wel het saldo van de inkomsten min de uitgaven. De nettowinst steeg van 0,65 naar 0,79 miljoen euro. Het dividend blijft behouden op 250.000 euro. Ook zijn patrimoniumvennootschap PGP boert goed. Hier keerde Goossens aan hem en zijn echtgenote 334.000 euro kapitaal uit. In totaal incasseerde hij dus bijna 600.000 euro extra over 2018.Peter Goossens zijn restaurant is goed voor een rechtstreekse tewerkstelling van 20 man. De loonmassa bedraagt net geen één miljoen euro. De bedrijfswinst eindigt dan ook op één miljoen euro. Naast die cijfers presteert Goossens ook culinair sterk. Het Hof van Cleve haalde opnieuw de lijst van de 50 beste restaurants ter wereld. Hij klokt af op de 43ste plaats in de lijst van 120 beste restaurants die het Britse blad Restaurant jaarlijks opstelt. The Jane van Nick Bril klokte af op plaats 99 en Chambre Séparée van Kobe Desramaults op plaats 111. De lijst wordt samengesteld door een panel van meer dan 1.000 culinaire experts.

Deze keer vond de prijsuitreiking plaats in Singapore. De volgende uitreiking van ‘The World’s 50 Best Restaurants’ zal in Antwerpen gebeuren. Het evenement werd binnengehaald door EventFlanders, de cel die de Vlaamse regering heeft opgericht om meer festiviteiten met internationale uitstraling naar Vlaanderen te halen. De cel haalde eerder al onder meer het WK Wielrennen 2021 en het WK artistieke gymnastiek 2023 naar onze regio. De uitreiking van de trofeeën gaat gepaard met de komst van chefs en restauranthouders uit de hele wereld en een hele reeks randevenementen.

UPDATE

Een lezer wijst er terecht op dat het Hof van Cleve in december 2017 ook al een kapitaaluitkering doorvoerde aan Peter Goossens van 345.000 euro.