CORONA – Virus wurgt nu ook E5 Mode

Frédéric Helderweirt

De kledingdistributeur E5 Mode heeft gerechtelijke bescherming aangevraagd tegen zijn schuldeisers. Het bedrijf bestaat uit 56 kledingwinkels in Vlaanderen, 12 in Wallonië en een webshop. Maar het bedrijf draait ook al enkele jaren verlies. Eind 2019 werd E5 Mode door de familie Kaesteker verkocht aan Frédéric Helderweirt, een vroeger kaderlid van de de kledingdistributeur FNG van Dieter Penninckx. Helderweirt moet nu met lede ogen vaststellen dat de lock down van zijn winkels 12 miljoen euro aan omzetverlies met zich mee brengt. Indien hij op korte termijn geen nieuwe investeerders vindt, dreigt het faillissement. 560 werknemers kunnen dan op straat komen te staan.

De kledingketen kreeg vandaag van de rechtbank drie maanden bescherming tegen haar schuldeisers. Het boekjaar 2018-2019, per eind februari 2019, boekte de groep een verlies van 7 miljoen euro op een omzet van 76 miljoen euro. Van die omzet werd amper 1 miljoen gerealiseerd via online verkoop. Volgens Helderweirt groeide de omzet in het boekjaar 2019-2020 wel met 4 procent maar bleef de groep verlieslatend. Bij E5 Mode werken 230 mensen voltijds en 330 mensen deeltijds.De 56 Vlaamse en de 12 Waalse E5 Mode-winkels zijn sinds 16 maart gesloten en blijven dat tot minstens 19 april. Volgens het bedrijf mislopen ze daarmee 12 miljoen euro omzet. Eerder dit jaar werd al bekend dat de groep zijn 12 Waalse winkels zou afstoten. Helderweirt gelooft wel in de heropstanding. “Het plan om de keten weer financieel gezond te maken was ambitieus, maar realistisch.”, zegt hij in een persbericht. “Helaas vraagt een reorganisatie veel tijd en zijn veel inspanningen pas merkbaar na een langere periode. Ik heb E5 Mode eind 2019 overgenomen. Ik had nooit gedacht binnen de kortste keren in de ingrijpendste gezondheidscrisis sinds mensenheugenis te belanden. Als ik dit had geweten, was ik er wellicht niet aan begonnen.”

Gisteren hadden we het al over de financiële druk die toeneemt op de groep FNG, met merken zoals Miss Etam, Brantano, Claudia Sträter, Steps en Fred + Ginger een concurrent van E5 Mode. De overnemer van E5 Mode bekleedde vroeger een strategische functie bij FNG. Direct na de overname sloot E5 Mode aan bij de inkoopcentrale van FNG. Het is zeer de vraag of er in deze onzekere corona-tijden nog een overnemer kan worden gevonden voor het bedrijf.