CORONA – Virus nekt het vermogen van FNG-echtpaar Penninckx-Maes

Dieter Penninckx luidt de Bel bij de introductie van zijn aandeel FNG op de Brusselse beurs. Uiterst links zijn echtgenote Anja Maes. (Beeld: Euronext)

Miss Etam, Brantano, Claudia Sträter, Steps, Fred + Ginger, GKS. Het zijn allemaal winkels die in handen zijn van het echtpaar Dieter Penninckx en Anja Maes. 450 winkels in totaal. En het zijn allemaal winkels die al gesloten zijn sedert 16 maart, in België, en 19 maart in Nederland. Elke dag verliest het koppel handenvol geld. Niet enkel door omzetverlies. Ook omdat veel geld geïnvesteerd is in de lente- en zomercollectie. Een collectie die elke dag minder geld waard is. Ook de holding FNG boven al deze merken slinkt op de beurs elke dag in waarde. Net als het vermogen van het echtpaar Penninckx-Maes. Waar dit begin dit jaar nog 64 miljoen euro was, staat het nu op net geen 20 miljoen euro.

Gisteren zagen we in theorie hoe de corona crisis voor fundamentele verschuivingen zorgt in de distributiesector. Vandaag zien we met FNG wat dat in praktijk betekent. Omzet verlies, productielijnen in Turkije en China die plat vallen, een zomercollectie die is geen tijd verwordt tot een massale toekomstige solden actie, personeel dat technisch werkloos is, huurgelden die niet betaald worden, consumenten die overschakelen naar e-commerce en de gesloten winkels links moeten laten liggen.



Dieter Penninckx en Anja Maes hebben FNG in 2003 opgericht samen met Emmanuel Bracke. Die laatste zag zijn vermogen in FNG terug vallen van 27 naar 8 miljoen euro. Het trio koos voor een agressieve strategie. Enkel via schaalvergroting kon de distributiecrisis als gevolg van de e-commerce, dus nog zonder corona, overwonnen worden. Dus stak FNG zich in de schulden en nam aan de lopende band concurrenten over. De vraag stelt zich trouwens in dat verband hoe het nog met E5 Mode zou zijn, de noodlijdende concurrerende keten die werd overgenomen door een oud-kaderlid van FNG en waarvan wordt vermoed dat die financieel aanleunt tegen Penninckx. Die laatste kwam trouwens ook in de belangstelling als controlerende eigenaar van eersteklasser KV Mechelen, eerst samen met Olivier Somers, later alleen wanneer Somers na het voetbalschandaal door de voetbalbond uit het voetbal werd geweerd.

Penninckx investeerde ook fors in e-commerce als verlengstuk voor zijn stenen winkels. Zo legde hij vorig jaar 229 miljoen euro op tafel voor de aankoop van de Deense groep Ellos, een zuivere internetverkoper van kledij. Van die 229 miljoen euro kwam er 142 miljoen van de banken. De schulden van FNG liepen daarbij op tot meer dan 400 miljoen euro. In een persbericht trekt Dieter Penninckx nu aan de noodbel. Er moet uitstel komen van huurbetalingen voor de 450 winkels. En de overheid moet dringend werk maken van de beloofde garantie van kredieten naar de banken toe. Wellicht speelt het nog in het voordeel van FNG en Penninckx dat de Participatiemaatschappij Vlaanderen 7 % van het bedrijf controleert. Volgens het beurshuis Kepler-Chevreux is FNG het aandeel dat in de hele Benelux het zwaarst getroffen wordt door de corona crisis. Een agressieve groeistrategie op basis van schuldfinanciering kan enkel werken op lange termijn. Het worden nog spannende dagen voor de aandeelhouders van FNG.