Corona vreet 22 miljoen euro omzet weg bij Schoenen Torfs

Wouter Torfs

De schoen distributieketen Torfs, in handen van de gelijknamige familie, moest als gevolg van corona al zijn winkels sluiten van 14 maart tot 11 mei. Dat kostte aan het bedrijf een omzetverlies van 22 miljoen euro in vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar. Vorig jaar groeide die totale omzet lichtjes met 3 % tot 150 miljoen euro. De nettowinst daalde echter van 2,3 naar 0,1 miljoen euro. Die daling wordt gedeeltelijk verklaard door de ombouw van 19 winkels naar een nieuw concept, beter gewapend tegen de digitale concurrentie. Al bij al staat Torfs dit jaar voor een heuse uitdaging. Een omzetdaling van 22 miljoen bij een netto winst van 0,1 miljoen euro laat niet veel goeds uitschijnen.

Die verontrustende cijfers verklaren mee waarom Wouter Torfs al snel bij het uitbreken van corona 24 mensen moest ontslaan. Dat veroorzaakte een golf van kritiek op de manager die verweten werd op die manier te profiteren van de crisis. De opzegtermijn van de ontslagen werknemers viel immers voor een stuk binnen de technische werkloosheid. In een steekvlamreactie draaide de politiek die regeling trouwens achteraf terug. In het persbericht zegt Wouter Torfs dat vandaag post-corona het consumentenvertrouwen sneller herstelt in de perifere winkels dan in de binnenstedelijke of shoppingcenterwinkels.



2019 noemt Wouter Torfs een transitiejaar waarin 19 winkels werden omgebouwd naar een nieuw winkelconcept. “Met deze omvangrijke omschakeling was alleen al in 2019 een investeringspakket van 12 miljoen euro gemoeid dat in belangrijke mate met eigen middelen werd gefinancierd.”, zegt Torfs. In het nieuwe concept staat de shoppingervaring centraal met een speelboom voor de kinderen en een koffiecorner voor de ouders. Ook de webshop krijgt een meer prominente plaats in het nieuwe winkelconcept. In 2019 vertegenwoordigt de online-omzet 17 procent van de totale omzet. Torfs verkoopt niet alleen schoenen en handtassen maar ook lifestyle producten en kleding, zowel off- als online.