CORONA – Wouter Torfs in het oog van de (sociale) storm

Wouter Torfs ontslaat 24 werknemers van zijn gelijknamige schoenketen. Het zijn 24 mensen die in tijdelijke werkloosheid verkeren. Ze moeten alle 24 hun vooropzeg uitdoen. En die valt samen met hun werkloosheid tot 30 juni. Op die manier wentelt Torfs de ontslagkosten gedeeltelijk op de overheid af. Die 24 mensen zitten ook thuis in lock down en kunnen zich dus moeilijk verenigen of verdedigen. Het is allemaal wettelijk. Maar het is niet het mooiste dossier voor Wouter Torfs die tot op vandaag het imago meedroeg de meest sociale werkgever te zijn. “Ik heb die wetgeving niet bedacht, en ik kan er ook niet omheen, zo verdedigt Torfs zich. Of die regel nu bestond of niet, de ontslagen zouden sowieso gevallen zijn.”



De beslissing van Torfs doet de nodige wenkbrauwen fronsen. Normaal betaal je werknemers uit bij dergelijke vorm van ontslag. Nu moeten ze hun opzegtermijn uitdoen. Op kosten van de samenleving. En door 24 mensen te ontslaan ontsnapt Torfs aan de zogenaamde ‘wet Renault’. Die treedt pas in werking bij 30 ontslagen.

De vakbonden zijn boos. En ook de regering is ongerust. Hoeveel bedrijven zullen het voorbeeld van Torfs volgen? In de Tijd verdedigt de ondernemer zich. Hij bevestigt het feit dat hij geld bespaart. “Maar je moet die besparing ook niet overdrijven. Een deel van die mensen werkt halftijds, voor die gewerkte tijd betaal ik wel gewoon opzeg.” aldus Torfs. “Ik heb die wetgeving niet bedacht, en ik kan er ook niet omheen. Of die regel nu bestond of niet, de ontslagen zouden sowieso gevallen zijn. Torfs draait 60 procent minder omzet. Als we weer open mogen veronderstel ik dat we nog altijd 40 tot 50 procent kwijt zijn. Ik ontsla 3,5 procent van mijn mensen, niet voor mijn plezier, maar omdat we in een apparaat zitten dat in overlevingsmodus moet.”