Désiré Collen sluit aan bij Rijkste Belgen

20110503 Leuven BELGIUM: aandeelhoudersvergadering Thrombogenics, met voorzitter Prof Désiré Collen ©LIEVEN VAN ASSCHE CREDIT: Imagedesk / Lieven Van Assche
Prof. Désiré Collen

Biotech ondernemer Désiré Collen lanceert Fund+, een nieuw biotecfonds dat in totaal 100 miljoen euro moet investeren in een 15-tal Belgische bedrijven. Collen zelf investeert 20 miljoen euro. Daarnaast stappen Urbain Vandeurzen en AB-InBev grootaandeelhouder Arnoud de Pret mee in het kapitaal.Desire Collen is de oprichter van het biotechbedrijf Thrombogenics. Hij deed dat met de middelen die hij verwierf door aan het Amerikaanse Genentech een nieuw bloedstollingsmiddel te verkopen. In 2013 stapte hij op als voorzitter van Thrombogenics nadat het bedrijf in moeilijker vaarwater was terecht gekomen. Daarna verzamelde hij 20 miljoen euro in Life Sciences Research Partners. Dat fonds werkte ondertussen een drietal kleine operatie’s af maar de ambities van Collen liggen hoger. Met het nieuwe fonds wil hij instappen in projecten van een grotere schaal.

Collen vond daarvoor nu en aantal investeerders. Urbain Van Deurzen verkocht eerder het bedrijf LMS aan het Duitse Siemens. Recent stapte Van Deurzen ook in Econopolis, de vermogensbeheerder van Geert Noels die al betrokken wij bij het beheer van het vermogen van Vandeurzen. Beiden hebben ook interesse in de GIMV. Een tweede investeerder Pierre Drion, de vroegere topman van het beurshuis Petercam dat zelf gaat fusioneren met Bank Degroof. Arnoud de Pret Roose de Calesberg tenslotte is een van de grote aandeelhoudersfamilies van biergigant AB-InBev. Naast bestuurder bij de biergroep was de Pret ook nog bestuurder bij Delhaize, UCB en Sibelco. Ook een aantal overheidsfondsen stappen in.