DISTRIBUTIE – Luc Geuten versterkt zichzelf in Paprika & Cassis (en heeft meteen een probleem met zijn revisor)

Distributiespecialist Luc Geuten heeft met zijn holding Mitiska het belang overgenomen dat de durfkapitalist Sofindev aanhield in de kledingketen Paprika & Cassis. Mitiska en Sofindev verwierven in 2008 61 % van het kapitaal van de groep, een participatie die nu volledig bij Geuten komt te liggen. 39 % blijft in handen van oprichter en CEO Jacques Hayez. Wel opmerkelijk is dat de revisor nu voor het eerst opwerpt dat de kledingdistributeur al 10 jaar lang geen afschrijvingen boekt op 59 miljoen euro positieve consolidatieverschillen. Daardoor wordt het eigen vermogen van het bedrijf overgewaardeerd.Cassis & Paprika bestaat uit twee ketens: Cassis en Paprika. De eerste richt zich op de actieve, modebewuste vrouw, de tweede is de kledingspecialist voor dames met een maatje meer. De groep was in 2017-2018 goed voor 86 miljoen euro omzet en een brutobedrijfswinst van 4 miljoen. Financiële lasten de groep echter 1 miljoen in het rood. Het eigen vermogen bedraagt nu 28 miljoen euro.

De controle over de groep ligt bij de holding Misohama. Merkwaardig is dat de revisor Ernst & Young (EY) in de jongste balans van die holding, per 31 janauri 2018, voorbehoud aantekent. De revisor merkt op dat de holding sedert de eerste geconsolideerde rekening in 2008 geen enkele afschrijving heeft geboekt op een positief consolidatieverschil van 59 miljoen euro. Zo een positief consolidatieverschil ontstaat wanneer de boekwaarde van een overgenomen bedrijf hoger in de groepsbalans komt dan het eigen vermogen van dat overgenomen bedrijf. Die verschillen moeten wettelijk verplicht worden afgeschreven. EY is al revisor van Misohama sedert 2014 maar tekent nu pas voor het eerst voorbehoud aan tegen het ontbreken van de wettelijke afschrijvingen. Het bedrijf zelf schuift de afschrijvingen elk jaar voor zich uit verwijzend naar de toekomstige commerciële groei. 

Jacques Hayez is naast CEO van Paprika & Cassis ook één van de vaste investeerders in de snelgroeiende keten Medi-Market. Sofindev werkt met durfkapitaal van onder meer de holding Sofina (familie Boël), de retailgroep Colruyt en Imocobel, de holding van de familie De Clercq (Interparking).