DURFKAPITAAL – EyeD verzamelt 28 miljoen euro om glaucoom uit de wereld te helpen

EyeD, een spin off van het universitair ziekenhuis van Luik, gaat een oogimplantaat uittesten op 40 proefpersonen. Het implantaat zorgt er voor dat de patiënt drie jaar lang geen oogdruppels meer moet gebruiken tegen glaucoom, een ziekte die ultiem leidt tot blindheid. Indien de test goed loopt kan het implantaat tegen 2024 worden gecommercialiseerd. Bio-tech investeerder Désiré Collen gelooft alvast in EyeD, net als Gilles Samyn (ex-GBL) en Denis Knoops (ex-CEO Delhaize). Samen brachten ze 8 miljoen durfkapitaal aan bij EyeD. In combinatie met bankkredieten en steun van de Waalse overheid kan het Luiks bedrijf nu terugvallen op een financiële back up van 28 miljoen euro.



Désiré Collen, stapt in EyeD via zijn investeringsmaatschappijen Fund+. Collen is de oprichter van Thrombogenics. Die specialist in geneesmiddelen voor oogziekten is intussen omgedoopt in Oxurion. EyeD wil met zijn implantaat in de eerste plaats glaucoom behandelen. Bij die chronische ziekte vernauwen de kanaaltjes om oogvocht te verwijderen, waardoor de druk in het oog oploopt en de oogzenuwen afsterven. Dat veroorzaakt beetje bij beetje onomkeerbaar gezichtsverlies en leidt uiteindelijk tot blindheid. Met specifieke oogdruppels is de ziekte perfect onder controle te krijgen. ‘Maar veel patiënten volgen de therapie niet zoals het moet vanwege de dagelijkse toediening en irritatie aan de ogen’, zegt Melanie Mestdagt, de CEO van Eye-D, in de krant L’Echo. In Europa en de VS lijden volgens haar 20 miljoen mensen aan de kwaal.

Het implantaat van EyeD is ringvormig, met een diameter van minder dan een centimeter, en wordt via een kleine incisie in het oog ingebracht. De chirurgische ingreep duurt niet langer dan tien minuten. Het implantaat bevat hetzelfde ingrediënt als de oogdruppels en bestaat uit een kunststof die het medicijn op een gecontroleerde manier afgeeft in het oog. Drie jaar lang, heel lokaal, zonder bijwerkingen, zo moet de test uitwijzen.