Gilles Samyn [508]

Gilles Samyn

Vermogen € 37 884 000
Gekend als Rechterhand van Albert Frère
Activiteit Beheer vermogen
Inplanting Ham-sur-Heure (Henegouwen)
Tendens Stijgend
Huidige positie 508


Gilles Samyn koopt en verkoopt bedrijven of participaties in bedrijven. Hij deed dat in nauwe samenspraak met de Waalse financier Albert Frère, bij wie hij bijna zijn hele professionele loopbaan heeft doorgebracht. Eind 1974, na zijn legerdienst, trad hij in dienst bij Albert Frère. Hij speelde vanaf dat moment een rol in de belangrijkste operaties van Frère. Zo liep hij sterk in de kijker als bestuurder van GBL door de verkoop van de GBL-participatie in de Duitse mediagroep Bertelsmann. Bij die deal, die een meerwaarde van bijna 2,4 miljard euro opleverde, speelde Samyn een vooraanstaande rol, als vertegenwoordiger van GBL in de raad van bestuur van Bertelsmann. De afronding ervan leverde hem bij GBL een extra premie op van 1 miljoen euro. Daarmee werd hij de best betaalde bestuurder van België.
Samyn realiseerde verder onder meer een meerwaarde van 150 miljoen euro op de verkoop van Quick. Een investering van negen maanden in Eiffage was goed voor een meerwaarde van 91 miljoen. Naast veel geld leverde de job ook enige formele erkenning op. Zo werd Samyn tot ridder geslagen in de Franse Légion d’honneur. Samyn kreeg de eretekens uit handen van de voormalige Franse premier Jean-Pierre Raffarin. De Frère-holdings NPM en GBL zijn belangrijke spelers in de Franse economische wereld. Ze hielden onder meer belangen aan in de oliegroep Total, de nutsgroep Suez, de bouwonderneming Lafarge en de drankengroep Pernod Ricard. Albert Frère werd in 1978 tot ridder geslagen in de Légion d’honneur. Sinds 2000 is hij ook grootofficier in deze orde. Gilles Samyn zelf hecht veel waarde aan zijn academische activiteiten: sinds 1981 doceert hij aan de prestigieuze Ecole de Commerce Solvay (ULB). In zijn vrije tijd is de Frère-vertrouweling en vader van vijf een verwoede skiër en bergbeklimmer.

In 2019, op 69-jarige leeftijd, stapte hij uit de financiële wereld alhoewel hij nog passief adviseur blijft van de familie Frère.