Het verhaal van de familie Maes start in 1856 wanneer Leon Maes eigenaar wordt van de brouwerij De Halve Maan. Met de steun van zijn oom kanunnik Maes brouwt hij een ambachtelijk bier volgens authentiek recept. Brouwerij De Halve Maan produceert in die tijd een troebel bier van hoge gisting met een zurige smaak.
Na Leon komen zijn twee zonen Henri en Achère aan het hoofd van de brouwerij te staan. Engeland is op dat moment volledig in de ban van de Industriële Revolutie en Henri gaat dan ook ter plekke poolshoogte nemen. Hij leert er de moderne brouwtechnieken en brengt deze mee naar Brugge. Er worden een nieuwe mouterij gebouwd en de familie brouwt naar Engelse stijl. De productie bestaat uit stout en pale ale en neemt, dankzij bijkomende investeringen in een moderne stoomketel, gestaag toe.
Het lot is de broers niet goedgezind en beide komen op jonge leeftijd om het leven. Hun weduwes geven het familiebedrijf echter niet zomaar uit handen en loodsen de brouwerij doorheen de Eerste Wereldoorlog. In de jaren dertig van de vorige eeuw zet Henri III de toon in de brouwwereld door de productie van zijn bokbier. Door het gebruik van speciale tanks en koeling kan Henri III een bier van lage gisting produceren. Deze nieuwe lichte pils blijkt een voltreffer.
Na de Tweede Wereldoorlog is de Amerikaanse invloed in Europa duidelijk merkbaar. Soft drinks worden al snel opgepikt door de Belgen en Henri III volgt de laatste trends door het verdelen van water, limonade en de populaire cola. Al snel wordt het bedrijf te klein en wordt de aanpalende brouwerij ‘Brugse Zeehaven’ overgenomen.
In 1981 stapt dochter Véronique Maes stapt mee in het verhaal en ontwikkelt samen met haar vader Henri IV het bier ‘Straffe Hendrik’. In 1997 start Véronique Maes met een grondige renovatie van De Halve Maan. Het resultaat is een huisbrouwerij die authenticiteit combineert met een moderne aanpak.
In 2005 komt er nieuw leven in de brouwerij met de heropstart van de brouwerijactiviteiten. Xavier Vanneste, zoon van Véronique Maes herstart de oude brouwerij na een grondige renovatie en modernisering van de brouwinstallatie. In juli 2005 lanceert de brouwerij ‘Brugse Zot’, een bier dat ontwikkelt is volgens een unieke receptuur en gebrouwen in de Brugse binnenstad. Drie jaar later haalt de brouwerij de rechten van verloren zoon ‘Straffe Hendrik’ terug binnen, een tripel bier. In 2014 wordt een volledig nieuwe brouwzaal in gebruik genomen. Twee jaar later gevolgd door een unieke bierpijpleiding. Het bier stroomt over een afstand van 3,2 km van de brouwerij in het centrum in de Brugse binnenstad stad tot in de bottelarij. Dit unicum kwam er niet enkel om het zwaar vrachtwagen verkeer uit de stad te weren en de ecologische voetafdruk te verkleinen maar ook om de productie te bewaren waar het al die jaren al hoort, de brouwerij is al meer dan 160 jaar op het Walplein gevestigd. De pijplijn kreeg wereldwijde mediabelangstelling. In 2018 komt het nieuws dat De Halve Maan 20 miljoen euro gaat investeren in een nieuwe bottelarij, de grootste investering uit de geschiedenis van de familie.