Eddy Van Belle trekt met 1 miljard euro naar meer duurzame chocoladeproductie

De Belgische voedingsmultinational Puratos uit Groot-Bijgaarden heeft 1 miljard euro financieringsmiddelen opgehaald bij private investeerders. De operatie werd geleid door de Amerikaanse groep Barings. Die laatste profileert zich als specialist in duurzame projecten. Dat is ook zo bij Puratos. De financiering, die loopt over 20 jaar tot 2041, moet onder meer dienen om het programma ‘Cacao-Trace’ uit te voeren. Cacao-Trace leidt boeren op en helpt hen om cacaobonen van superieure kwaliteit te leveren. Het programma verhoogt bovendien hun inkomsten. Puratos is in handen van de families Van Belle en Demanet en wordt geleid door Eddy Van Belle.



Chocolade, binnen de Puratos dochter Belcolade, is één van de belangrijkste producten van het bedrijf dat is gespecialiseerd in toelevering van bakkerij-ingrediënten. Het programma Cacao-Trace werd opgestart in 2014. Het is erop gericht de netto positieve sociale en ecologische impact op de toeleveringsketen voor cacao te vergroten. Cacao-Trace leidt boeren op en helpt hen om cacaobonen van superieure kwaliteit te leveren. Het programma verhoogt bovendien hun inkomsten, dankzij een premiumprijs en een chocoladebonus van 0,10 euro per verkochte kilo chocolade. De premiumprijs en de chocoladebonus samen komen overeen met drie tot vier maanden extra loon. Het programma is actief in Kameroen, Ivoorkust, Mexico, de Filippijnen, Papoea-Nieuw-Guinea, Oeganda en Vietnam. De langetermijnfinanciering van de investeerders zal de aankoop mogelijk maken van meer bonen met Cacao-Trace-certificering, rechtstreeks bij de boeren, wat de samenwerking met de lokale cacaogemeenschappen zal versterken. Ze zal ook worden gebruikt voor de bouw van tien centra voor de verwerking na de oogst en drie vermaallijnen in Centraal- en Zuid-Amerika, Afrika en Azië, tussen nu en 2026.

Puratos staat wereldwijd voor een omzet van 1,8 miljard euro. Cacao trekt de negatieve reputatie met zich mee dat het wordt geteeld op een sociaal oneerbare wijze waarbij lokale boeren financieel worden misbruikt. De chocolade industrie, overheerst door multinationals zoals Nestlé, Mondelez en Mars, laat zich slechts moeizaam omtrekken naar meer duurzame productie. Puratos neemt daar nu meer en meer een leidersrol in. CEO Eddy Van Belle profileerde zich eerder al met de bouw van eigen bakkerijscholen in Mexico, Brazilië en India.