NIEUW – Bakkerijscholen: de goede werken van Eddy Van Belle

In augustus 2014 nam de Belgische multinational Puratos haar eerste bakkerijschool in India in gebruik. 25 leerlingen uit kansarme regio’s volgen er elk jaar een opleidingsprogramma. De lessen variëren van het aanleren van basiskennis koken en bakken tot meer gevorderde lessen over patisserie en het maken van chocolade. In Brazilië lanceerde Puratos in 2015 een gelijkaardig project. Vorig jaar volgde Mexico en dit jaar Zuid-Afrika. Puratos bouwt de scholen zelf en wel in die gebieden waar er een tekort is aan geschoold personeel. Alle leerlingen die er afstuderen, krijgen een job in hun regio. Of hoe de ondernemer Eddy Van Belle goede werken koppelt aan goed ondernemen.



Puratos is wereldleider in de toelevering van producten aan de bakkerijsector. Samen met zijn zus controleert Van Belle 50 % van het bedrijf. De immer discrete Brabander neemt daarbij ook zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid op. “Het is belangrijk om onze kennis en know-how niet alleen te delen met onze klanten, maar ook met kansarme gemeenschappen in de landen waar we actief zijn. Een betrouwbare lokale partner zijn maakt deel uit van de internationale bedrijfsfilosofie.” zo zegt Puratos. Ze zetten dit om in praktijk door nieuwe bakkerijscholen te bouwen en er lokale kansarme jongeren op te leiden. In een kansarme wijk in Sao Paolo in Brazilië doet Puratos dat in samenwerking met de Gol de Letra Foundation. Elk jaar krijgen 20 leerlingen de kans om er gedurende 18 maanden deel te nemen aan workshops. Dit jaar opende een nieuwe school in Zuid-Afrika, eerder ook al in India en Mexico.

Puratos koppelt het nuttige aan het aangename. Zoals in de meeste groeimarkten worden ook de smaken van consumenten in India en Brazilië meer westers, dat leidt tot een stijgende vraag naar producten zoals cake, viennoiserie en chocolade. Supermarkten en bakkerijen, hotels en cruiseschepen willen hun huidige productgamma uitbreiden, maar velen onder hen vinden geen geschoolde werkkrachten. De opleiding van Puratos omvat ook periodes van stage in verschillende bedrijven waarvoor de studenten betaald worden. De groep engageert zich ook om werk te zoeken voor de leerlingen die afstuderen en hen een plaats te geven bij één van de lokale partners van het bedrijf. Waar ze natuurlijk ook Puratos producten gebruiken.