VASTGOED – Eddy Van Belle koopt domein Morette in Asse (en gaat het kasteel restaureren)

De ondernemer Eddy Van Belle, eigenaar van de voedingsgroep Puratos, heeft het domein Morette in Asse gekocht. Op het domein van 17 hectare staan onder meer een kasteel uit 1830, een grote hoeve en een oude graanwindmolen. Van Belle is van plan het geheel in zijn oorspronkelijke staat te herstellen. Zeker de windmolen. Die kan symbool staan voor het bedrijf Puratos dat onder meer meel levert aan bakkerijen. Het domein was lange tijd eigendom van de lokale notarisfamilie De Rijck, maar Van Belle kocht het van Jeanine De Smet, echtgenote van Aloys Michielsen. Die laatste werd in 1998 CEO van de groep Solvay.



Het kasteel La Morette ligt op de gelijknamige Moretteheuvel. Die speelt van oudsher een belangrijke rol door zijn visueel strategische ligging op een hoogte van 60 meter. Het huidige “kasteel” werd volgens de literatuur circa 1830 gebouwd als onderdeel van een hoeve. De bijhorende windmolen met jaarankers 1831, leverde oorspronkelijk onder meer drijfkracht voor een bijhorende likeurstokerij, maar al in 1880 werd de bedrijvigheid stilgelegd; de wieken verdwenen omstreeks 1895, enige tijd nadien stortte de omlopende houten loopbrug in. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verwijderden de Duitse bezetters het dak van de molen om hem te gebruiken uitkijkpost. De maalinrichting is volledig verdwenen.

Vandaag is het te vroeg om onze plannen te ontvouwen. We gaan eerst in alle rust onderzoeken welke mogelijkheden zich stellen.” zegt Eddy Van Belle aan Het Laatste Nieuws. Van Belle liep eerder al in de kijker met de uitbouw van een aantal musea waar chocolade centraal staat. Puratos is onder meer eigenaar van Belcolade, één van de belangrijkste industriële toeleveranciers van chocolade. Voor pottenkijkers op Morette moet Van Belle niet bang zijn. Het domein is grotendeels omringd met een bakstenen muur.

Het kasteel Morette in Ternat.