Eigenaar Belgische Blokker keten Dirk Bron verdacht van witwassen

Dirk Bron, de 59-jarige Nederlander die de nieuwe eigenaar blijkt te zijn van de exploitatie van de 123 Belgische Blokker winkels, inclusief de 670 personeelsleden, wordt in Nederland verdacht van belastingfraude en oplichting. Drie jaar terug werd de man al opgepakt en vastgehouden door de politie. Ondertussen wordt ook de telefoon van de man afgeluisterd onder meer in verband met twee verdachte transacties. Bron zelf zegt van niets te weten. Volgens de man gaat het om insinuaties van jaloerse mensen. Maar uit de politierapporten blijkt het tegenovergestelde.De Nederlandse krant De Telegraaf kon een politierapport inkijken dat luistert naar de naam “Loods”. Daarin wordt Bron omschreven als verdachte. Het Openbaar Ministerie in Den Haag, dat de zaak leidt, laat op vragen over het onderzoek ’Loods’ weten dat de “59-jarige inwoner van Waddinxveen” verdacht wordt van het “niet afdragen van omzetbelasting, verduistering, witwassen en oplichting.” Hij zal zich vanwege deze verdenkingen voor de rechter moeten verantwoorden. Wanneer dat gaat plaatsvinden, is nog niet duidelijk. Een datum daarvoor ligt nog niet vast.

Dirk Bron zelf zegt van niets te weten. Hij is niet verhoord en er loopt ook geen justitieel onderzoek naar hem, reageert hij telefonisch aan de krant. “Boze tongen beweren dat. Mensen zijn jaloers. Dan krijg je dat soort verhalen.” zo wordt hij geciteerd. Uit de vertrouwelijke stukken blijkt echter dat Dirk Bron weet heeft van de verdenkingen aan zijn adres, aangezien hij zelf spreekt over “verhoren door politie en FIOD (de Nederlandse belastingdienst, nvdr)” en de beschuldigingen die daarbij zijn geuit van “fraude, witwassen en het financieren van een terroristische organisatie.”

De politie in Gouda hield de nieuwe Blokker-eigenaar ruim drie jaar geleden aan voor verhoor. De man werd daarbij enkele nachten in voorarrest geplaatst. Verdachte transacties zijn onder meer de aankoop van meer dan tienduizenden Björn Borg boxershorts uit Turkije, die contant worden betaald en een ontvreemde vrachtwagenlading met Spaanse slippers, ter waarde van een kwart miljoen euro.

Inmiddels heeft men in België ook kennis kunnen maken met de nieuwe topman van Megaworld, voorheen Blokker België. De verhuurders kregen eerder deze week een brief waarin Bron zes maanden gratis huur eist. „Ik wilde eigenlijk twaalf maanden gratis huur vragen, maar dat vond ik te brutaal”, zegt hij. Michiel Witteveen, de eigenaar van Blokker in Nederland, zegt dat hij de overname door Bron “netjes heeft afgehandeld”.