Dirk Bron, de nieuwe eigenaar van de 123 Belgische Blokker winkels en hun 670 personeelsleden, spreekt brutale taal. Hij wil van de winkeleigenaars zes maanden gratis huur, anders zegt hij de contracten op. ‘Je werkt mee of je werkt niet mee. Zo niet, dan zie je vanzelf wat er gebeurt.’ De vraag stelt zich op welke referenties Bron kan terugvallen met zijn hard optreden. Er is nog steeds niets bekend over de man zijn distributie ervaring, laat staan kwaliteit. Ook de Nederlandse kranten worden niet wijzer uit zijn persoon.
Dirk Bron nam het zieltogende Blokker in België vorige week over van Michiel Witteveen, eigenaar van het gehele Blokker-concern. Vrijwel alle Belgische filialen zijn verlieslatend. Bron wil de keten omvormen onder de nieuwe merknaam MegaWorld. De eigenaars van het vastgoed werden gisteren aangeschreven met de eis zes maanden gratis huur te verschaffen. ‘Het moet voor míj. Waarom moet ik alle risico’s dragen, terwijl zij op hun stoel zitten en de huur vangen?’ zo wordt Bron geciteerd in het Financieele Dagblad. Blijkbaar kreeg Bron van Witteveen een deel cash mee bij de overname. In ruil daarvoor belooft hij het personeel van Blokker minstens een jaar in dienst te houden bij MegaWorld.
‘Van de 69 winkels die Blokker in 2017 in België gesloten heeft, staan er nog 67 leeg’, merkt hij fijntjes op. ‘Vastgoedeigenaren kunnen nu meewerken, of hun pand over een jaar leeg terug krijgen.’ Onder Bron moet alles goedkoper en op zijn manier. ‘Het is meedoen of weggaan. Als ik nu eens kijk wat hier allemaal zit aan marketing en assistenten en supply-managers. Ik weet helemaal niet eens wat dat is.’ zo zegt hij.
In haar zoektocht naar Bron komt de Nederlandse krant niet veel verder dan onze redactie. Het bedrijf waarmee Bron de Belgische Blokkers overneemt, de Dutch Retail Groep, staat ingeschreven op een huurflat in Waddinxveen. Sinds de oprichting in 2017 deponeerde het bedrijf nog geen jaarstukken. Uit gegevens van de Kamer van Koophandel blijkt dat zes bedrijven waar Bron bestuurder was, tijdens of kort na zijn bewind failliet zijn gegaan. Daarvan herinnert Bron zich er slechts twee. ‘Nog nooit van gehoord’, zegt hij over Galerie Mobiles en Dakwerken Kim, twee bedrijven die op zijn naam en voormalige woonadres stonden ingeschreven. In de faillissementsverklaring van Dakwerken Kim, die ook Brons geboortedatum en -plaats vermeldt, staat dat Bron zaakvoerder was. ‘Daar weet ik niks van’, zegt hij.
‘Er gingen wel verhalen rond over zijn vorige avonturen in België, zo klinkt het bij Blokker in Nederland. Die hebben we voor zover mogelijk onderzocht en aan hem voorgelegd. Bron kon daar plausibel op antwoorden. Uiteindelijk vonden we hem een geloofwaardige koper.’