Els Thermote koopt één vijfde van diepvriesgroentengigant Ardo

Els Thermote (Foto: The Nest)

Els Thermote, aandeelhouder van de Waregemse heftruck specialist TVH, koopt 20 % van de aandelen van de diepvriesgroenten producent Ardo. Die laatste was tot voor de intrede van Thermote in handen van zeven neven van de familie Haspeslagh. Eén van hen, Xavier, stapt uit het bedrijf. Zijn neef Ignace vermindert zijn belang. Het gaat om 20 % van de aandelen van Ardo die Thermote overneemt met The Nest, de family office die ze beheert samen met haar echtgenoot Laurent Vannest. Met een omzet van 1,4 miljard euro, 17 fabrieken in acht landen en 4.000 werknemers is Ardo, met hoofdzetel in het West-Vlaamse Ardooie, het grootste diepvriesgroentebedrijf ter wereld.

Els Thermote en haar zus Ann incasseerden samen meer dan een miljard euro in 2021 wanneer het familiaal bedrijf TVH werd herschikt en waarbij Pascal Vanhalst uit het kapitaal stapte. Beide zussen gingen daarna hun eigen weg. Els Thermote bouwde haar family office The Nest uit waarbij duurzaamheid centraal staat. Dat sluit aan bij Ardo. Dat bedrijf zag de landbouwoogsten de voorbije jaren fors achteruitgaan door de klimaatverandering. Dus ook daar is duurzaamheid een cruciale factor.U kan hier klikken om meer te lezen over The Nest, de stichting TOF en Els Thermote.

Het echtpaar Vannest-Thermote is al een kleine drie jaar actief als investeerder met The Nest. De familie Haspeslagh was op zoek naar een investeerder die de vrijgekomen aandelen kon opnemen en kwam zo terecht bij Thermote die snel aansloot bij het aspect duurzaamheid in de groentenindustrie. “Gezonde en duurzame voeding is al langer een passie. ‘Je bent wat je eet’, daar geloof ik heel sterk in.” zo zegt ze in de Tijd. “Ik wil weten vanwaar mijn eten komt en hoe het geproduceerd wordt. Daarom investeren we in start- en scale-ups die bijdragen aan een duurzamer voedingssysteem. Ook gevestigde spelers, zoals Ardo, maken die transitie.’

Thermote is niet van plan actief te zijn in het management van het bedrijf. Voor The Nest gaat het om een lange termijn investering. Ondertussen is de familie Haspeslagh nog op zoek naar een nieuwe CEO. De vorige CEO Gabriëlle Kalkwijk stapte eind februari plots op. De Nederlandse manager maakte die keuze zelf, omdat ze ‘niet langer de nodige energie had’ om haar taak volledig op te nemen. Tot de vervanger gevonden is, rapporteert het management rechtstreeks aan de raad van bestuur van Ardo.