Ex-advocate opnieuw veroordeeld in oplichtingszaak rond Amicie de Spoelberch

Alexis en Patrice Bailo de Spoelberch, met vriendin, op hun Twitter account.

De vroegere advocate Farida Chorfi is door een Zwitserse rechtbank in Genève veroordeeld tot 30 maanden gevangenisstraf voor eerst verduistering en later het witwassen van 850.000 AB Inbev aandelen. Ze had die ontvreemd van Amicie de Spoelberch, een ondertussen overleden telg van de tweede Rijkste familie van België. In 2016 was de nu 57-jarige vrouw al in Luxemburg veroordeeld wegens een poging om het testament van Amicie de Spoelberch te vervalsen. In Zwitserland zat ze 10 maanden vast in de gevangenis van Champ-Dollon. Luxemburg heeft nu om haar uitlevering gevraagd om daar haar gevangenisstraf uit 2014 uit te zitten.

Eerder kon u bij ons al uitgebreid kennis maken met Amicie de Spoelberch en haar huwelijksperikelen met Luka Bailo. De hele zaak gaat terug naar 2004, het jaar waarin de toen 72-jarige Amicie de Spoelberch haar 15 jaar jongere Servische echtgenoot verliest ten gevolge van kanker. 950.000 AB Inbev aandelen verdwijnen daarop in de kluis van een Luxemburgse bank. Dat is het werk van Farida Chorfi, de raadsvrouw in wie Amicie de Spoelberch al haar vertrouwen heeft gelegd. Op een bepaald moment onterft de Spoelberch ook de twee kinderen die haar echtgenoot meebracht uit een vorig huwelijk. Het zijn precies die twee broers die via hun advocaten op zoek gaan naar de verdwenen AB Inbev aandelen en Chorfi voor justitie zullen brengen.In het dossier bevindt zich een enveloppe waarop Amicie schrijft dat ze de 950.000 AB Inbev aandelen schenkt aan Chorfi. Later schenkt ze meteen haar hele vermogen aan de advocate en onterft ze de broers Bailo. Het is een Luxemburgse notaris die de hele zaak maar verdacht vindt en Amicie de Spoelberch uitnodigt voor een gesprek. Daar zegt de vrouw dat ze geen weet heeft van een schenking aan Chorfi. Waarvan de notaris melding maakt bij het Luxemburgs gerecht.

Het komt tot een proces en Chofri wordt veroordeeld tot 24 maanden gevangenisstraf voor poging tot oplichting en vervalsing van het testament. Ze wordt wel vrijgesproken voor diefstal van aandelen en witwassen. Daarbij worden 140.000 AB Inbev aandelen gerecupereerd, 815.000 aandelen, goed voor bijna 60 miljoen euro, blijven vermist. Chorfi zit haar straf in Luxemburg niet uit maar vlucht naar het buitenland. De broers Bailo zetten hun strijd om de verdwenen aandelen echter verder.

De rechtszaak in Luxemburg zorgt er voor dat de naam Fardida Chorfi op de verdachtenlijst voor witwassen terecht komt bij de banken. Drie banken, HSBC, Mirabaud en Rotschild, ontdekken dat Chorfi offshore structuren heeft opgezet om geld anoniem te versassen via Singapore, Dubaï, Panama en Puerto Rico. Wanneer het witwasschandaal rond HSBC losbreekt, wordt een rekening ontdekt van Chorfi met daarop 40 miljoen euro. Het net sluit zich en in 2017 wordt de vrouw gearresteerd op een Grieks eiland. Nu volgt dus de veroordeling tot 30 maanden cel waarvan de helft met uitstel plus inbeslagname van het geld. Aangezien Chorfi al 10 maand in voorarrest zat, moet ze geen gevangenis meer zitten in Zwitserland. Wel in Luxemburg. Die heeft nu de uitlevering van de vrouw gevraagd. De broers Bailo zijn tevreden, zo laat hun advocaat weten.